Slobodno vreme > Mozaik

HOĆETE SLATKU DINJU? Ako nema ovaj znak – ostavite je, nije za poneti!

Izvor: K1info

28/07/2025 > 18:00

podeli vest:

HOĆETE SLATKU DINJU? Ako nema ovaj znak – ostavite je, nije za poneti!
Foto: Shutterstock


Nema goreg razočaranja od toga da presečete dinju, a ona bezukusna, bljutava i nikakva. S polica u prodavnici ili sa pijace sve izgledaju slično, ali razlika se krije u malim stvarima koje samo iskusna domaćica primeti.

Ako ne želite da bacate pare i da se nervirate što ste „uboli drvenastu“, evo domaćinskog saveta kako da znate da je dinja stvarno zrela, slatka i sočna – još dok je ne presečete!

Shutterstock

Obratite pažnju na ovaj znak

Stručnjaci kažu – najvažniji znak dobre dinje je njena peteljka, tačnije ono gde je bila odvojena od stabljike. Ako je to mesto glatko, okruglo i blago udubljeno, znači da je dinja sama otpala kada je sazrela – i to je ono što želite!

Ako je taj deo nazubljen, ostao kao iscepan, to znači da je dinja prerano ubrana – i od nje nema ništa osim razočaranja.

Freepik.com

Još nekoliko domaćinskih trikova:

✅ Pomirišite donji deo – prava, zrela dinja miriše slatko i voćkasto. Ako nema miris – ostavite je.
✅ Pogledajte mrežastu koru – što je mreža izraženija i gušća, dinja je zrelija.
✅ Težina – dobra dinja je teža nego što izgleda. To je znak da je puna soka.
✅ Blagi zvuk pri kucanju – ne treba da odzvanja kao prazna lubenica, već da zvuči „zatvoreno“, ali puno.

Ne birajte dinju samo očima. Sledeći put kad budete na pijaci, pogledajte gde joj je bila peteljka – ako izgleda kao da je otpala sama od sebe, to je vaša dinja!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar