SRBI I ITALIJANI IMAJU ISTU STRAST: "Vino je ono što nas veže! Srbija je majka vina" (VIDEO)
Najuticajniji enolog današnjice Rikardo Kotarela dao je ekskluzivan intervju za K1, evo šta je rekao o našim vinima...
09.05.2025
Biznispodeli vest:
Ako gajite paradajz u plasteniku, jedno pitanje ne smete preskočiti: „Da li redovno zakidate zaperke?“. Ova jednostavna, a izuzetno važna mera, poznata i kao pinciranje, pravi je temelj uspešne proizvodnje — pogotovo kod onih sorti koje ne prestaju da rastu (tzv. nedeterminantne).
Zaperci su oni mali izdanci koji niču tačno između lista i glavne stabljike paradajza. Iako deluju bezazleno, ako se ne uklone na vreme, postaju konkurencija biljci za svetlost, vazduh i hranljive materije. Umesto da sve što ima usmeri u plod, biljka tada troši snagu na „divlje“ izdanke.
Najbolje vreme za uklanjanje zaperaka je dok su još mali – do 5 cm dužine. Tada rana brzo zarasta, a opasnost od bolesti je minimalna. Najbolje je to raditi po suvom, sunčanom danu, a tog dana je poželjno ne zalivati biljke – jer vlaga je idealna podloga za širenje infekcija.
Najuticajniji enolog današnjice Rikardo Kotarela dao je ekskluzivan intervju za K1, evo šta je rekao o našim vinima...
09.05.2025
BiznisRučno, prstima. Samo ih otkinete – i to je to. Nema potrebe za nožem ili makazama, koje mogu preneti viruse i infekcije sa jedne biljke na drugu. Prstima otkinuti zaperak ostaje u ruci, a kontakt sa biljkom je minimalan.
U plasteniku je svaka greška skuplja. Ograničeno strujanje vazduha, visoka temperatura i vlaga – savršen recept za razvoj bolesti. Zato je još važnije da paradajz bude prozračan. Redovno pinciranje pomaže da se izbegne zagušenje zelenila i da svetlost dopre do svakog lista i cveta.
Ako su zaperci već prerasli, a uslovi su vlažni i rizični za infekciju, ne kidajte ih „na suvo“. U tom slučaju, prvo se preporučuje tretman botriticidom – zaštita protiv sive plesni, koja u zatvorenim uslovima može bukvalno preko noći da napravi štetu.
Zakidanje zaperaka je poželjno ako želite da imate lep a i ukusan rod.
Ako to radite redovno i pažljivo, vaš paradajz će biti jači, zdraviji i rodiće obilnije – baš onako kako to svaki domaćin voli da vidi.
BONUS VIDEO:
Grad naneo štetu mnogim poljoprivrednicima
pre 2 sata
Srbija
Ostavite komentar