Slobodno vreme > Mozaik

DOKLE SU USKRŠNJA JAJA ZA JELO? Predlog šta sa njima da ne propadnu

Izvor: K1info

21/04/2025 > 19:00

podeli vest:

DOKLE SU USKRŠNJA JAJA ZA JELO? Predlog šta sa njima da ne propadnu
Foto: Shutterstock


Korpica sa šarenim jajima ponekad nam i po nekoliko dana krasi frižider. I dok svakog jutra nakon praznika razmišljate da li da ih pojedete uz hleb i so, jedno pitanje se nameće samo: dokle su ta jaja bezbedna za jelo?

FOTO TANJUG/ Saška Drobnjak/ bg

🥚 Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje?

Ako su jaja dobro kuvana i čuvana u frižideru – mogu trajati do 7 dana. Ključ je u tome da ih ne ostavljate na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, jer tada postaju plodno tlo za bakterije.

Jaja koja su farbana prirodnim bojama, poput lukovine, imaju još kraći rok jer nisu dodatno zaštićena.

🚨 Kada ih baciti?

Ako je prošlo više od nedelju dana.

Ako mirišu čudno ili se teško ljušte.

Ako su stajala na sobnoj temperaturi više od 2 sata.

Ako su napukla pre ili posle kuvanja.

Nema dileme – radije ih bacite nego da rizikujete stomak.

👩‍🍳 Šta kad ih imate previše?

Ne morate da ih jedete samo „na suvo“ – iskoristite ih za:

Rusku ili mimoza salatu.

Namaz sa pavlakom i senfom.

Punjena jaja.

Jaja na prepečenom hlebu sa svežim začinima.

Freepik.com

Dakle – ako su sveža, iz frižidera i mirišu na jaje, a ne na pokvareni sir – slobodno ih pojedite. Ako nisu – jaje po jaje, pa kanta!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar