Slobodno vreme > Gurmanlook

GULAŠ U KOTLIĆU Jer ništa ne miriše na Prvi maj kao dobra čorba iz kazana

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/05/2025 > 09:30

podeli vest:

GULAŠ U KOTLIĆU Jer ništa ne miriše na Prvi maj kao dobra čorba iz kazana
Foto: Shutterstock


Ima nešto posebno u kotliću. Nije to samo gulaš to je ritual, okupljanje, miris dima i društvo koje se smeje dok se meša varjačom.
Ako ste ikad jeli pravi gulaš u kotliću negde pored reke ili u vikendici – znate o čemu pričamo.
A ako želite da ga vi spremite i da svi traže repete – evo proverenog domaćinskog recepta, sa svim trikovima koji od proseka prave remek-delo.

Shutterstock
Šta vam treba za pravi gulaš u kotliću?

🔹 Meso: najbolje je mešano – junetina, svinjetina i malo dimljene slanine (za aromu).

🔹 Crni luk – mnogo više nego što mislite. Ako stavljate 2 kg mesa, treba bar 1,5 kg luka.
🔹 Beli luk, šargarepa, paprika, lovorov list, mlevena paprika, ljuta paprika po želji.
🔹 Ulje ili mast, so, biber, vino (crveno, suvo).
🔹 I, naravno – voda i vreme.

 

Freepik.com
Postupak koji pravi razliku

Luk prvo karamelizujte – dugo, na laganoj vatri, dok ne postane skoro kremast. To je osnova.

Dodajte meso sečeno na kocke – nikako previše sitno! Mešajte dok ne dobije boju.

Sipajte vodu tek toliko da ogrezne, dodajte začine i pustite da krčka.

Posle pola sata dodajte šargarepu, papriku, beli luk, lovor i po želji malo vina.

Kuvanje traje najmanje 2,5 do 3 sata – to nije brzo jelo! Što se duže kuva, to je bolji.

Na kraju, kad se zgusne, probajte i dosolite, pa dodajte malo ljute paprike ako društvo voli pikantno.

Trik za savršenu gustinu:

Nemojte dodavati brašno!
Ako ste luk lepo izdinstali, a sve se kuvalo lagano, gulaš će se sam zgusnuti.
Po potrebi, dodajte par kockica krompira pred kraj – one upijaju višak tečnosti i dodatno vežu čorbu.

Serviranje – jednostavno i srdačno

Poslužite uz:
– parče hleba sa korom
– domaći pire krompir ili palentu
– i, naravno, čašicu nečeg domaćeg (rakijica ili crveno vino, po ukusu i gostima)

Najlepše je kad se jede napolju, s nogu, iz dubokog tanjira – i kad svi pričaju „je l' ima još?“.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar