Showtime > Prvi Red

KAO DA JE JOŠ TU! Sestra i prijatelji MARKA ŽIVIĆA su se za "PRVI RED" prisetili LEGENDE srpskog glumišta (VIDEO+FOTO)

Srpski glumac bi 4. aprila ove godine napunio 52. godine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/04/2024 > 18:08

podeli vest:

KAO DA JE JOŠ TU! Sestra i prijatelji MARKA ŽIVIĆA su se za "PRVI RED" prisetili LEGENDE srpskog glumišta (VIDEO+FOTO)
Foto: K1 televizija


Glumac Marko Živić preminuo je 14. oktobra 2021. godine posle teške borbe sa opakim korona virusom, a njegov talenat i uloge koje je ostvario ostaće upamćeni zauvek.

Legenda srpskog glumišta, 4. aprila bi napunio 52. godine, a ekipa emisije "Prvi red" na televiziji K1, uputila se u njegov rodni Kriševac kako bi se sa prijateljima, kolegama i rođenom sestrom, prisetili lika i dela Marka Živića.

- Bio je mlađi brat i od najranijeg detinjstva smo bili vezani. Umeli smo se posvađati i potući kada smo bili mali. Iako nam je otac bio arhitekta i ugledan čovek, delili smo jednu sobu, a kada bi ga ljudi pitali, zašto nemamo dve sobe, odgovorio bi im da ćemo ceo život biti razdvojeni i da sada dok smo zajedno, trebamo da budemo zajedno - rekla je Nevena Živić, sestra pokojnog glumca.

Ona je rekla da je Marko bio neko koga nisi mogao da ne voliš.

- Sećam se, u drugom srednje imao je razrednu, predavala je matematiku i zvala se Ljubica. Ona se na njega nešto naljutila i on kako bi joj se izvinio, nasnimi joj celu kasetu sa pesmom Masima Savića "Moja ljubica, ima bubica" i pokloni joj. Bio je prosto takav, nisi mogao da ga ne voliš, jer je uvek znao da kaže izvini ili da nađe način da pokaže da je pogrešio - rekla je ona.

Foto: K1 televizija

Ilija Jovanović

Iako su deca od malena maštala da budu policajci, piloti, Marko je od malena govorio da će biti glumac.

- To je bilo nešto vrlo jako u njemu. Iako u tom periodu možda nije ni znao šta to znači. Marko je pokušavao sa nekih 16 ili 17 godina, prvi put da upiše glumu u Beogradu, dva puta nije uspeo i onda je upisao novinarstvo. Završio je tri godine, i onda je odlučio da ponovo proba na Akademiji, ali ovoga puta pored Beograda i u Novom Sadu, gde je i prošao u klasi Radeta Markovića, ušao je u uži izbor i tek tada je saopštio roditeljima, koji su ga podržali u tome. On je živeo glumu i ona je zaista bila njegov život. Podržavali smo se maksimalno i ponosna sam što sam njegova sestra - rekla je ona.

Objasnila je kako bi mu sada čestitala rođendan.

- Rekla bi mu samo, budi pametniji. Uvek sam mu to govorila, ali sada bih posebno to naglasila. Budi pametniji, jer ima onih koji te vole - zaključila je sestra pokojnog Marka Živića.

Prijatelji Marka Živića još uvek čuvaju od zaborava

Marka od zaborava čuvaju i njegovi prijatelji u Kruševcu, a kako su rekli u emisiji "Prvi red", ne prođe dan da ga ne spomenu i za njih je on još uvek tu.

- Moj drug, prijatelj, brat, u mnogim situacijama saputnik. Bio je posvećen svemu što radi, pa i u prijateljstvu. Kao da smo se juče čuli i treba da se vidimo, takav mi je osjećaj. Nedostaje mi ozbiljno - rekao je Igor Filipović.

Branislav Nedić ističe da je Marko bio jedinstven.

- Marko je bio jedinstven. Ne samo na sceni, već i u životu, gde je znao da pokaže sve emocije, radost i sve ono što čini jednog čoveka. Bio je jedno veliko dete, kompletno biće. Sa jedne strane dete, a sa druge čovek od 70 godina. Čitav njegov život je bio ubrzana škola života i stalno je tragao za idejama i rešenjima, istinom. Nikada nije pristajao na nešto što je polovično ili nešto što nije do kraja izvedeno. U koji god prostor da ga postavite, sva pažnja će istog trenutka biti usmerena na njega. Znao je da animira sve ljude oko sebe i da ih veže -  rekao je on.

Foto: K1 televizija

Branislav Nedić
Poslednji razgovor

Branislav Nedić je objasnio kada mu se poslednji put javio.

- Poslednji put mi se javio kada je naše pozorište bilo na gostovanju u Leskovcu. Tada već nije mogao ni normalno da priča, bolest je već bila uzela maha. Poslednje reči upućene njemu su bile: "Ajde, samo ti tamo izdrži i oporavi se, pa ćemo se ponovo videti i ići". Svi smo se nadali da će se izvući, jer je bio veliki borac - rekao je on.

Ilija Jovanović naglašava da će Marka pamtiti po dobroti i iskrenom prijateljstvu

- Marko je bio dobar prijatelj, znam ga iz perioda kada se vratio u Kruševac. Odnosno, zadnjih tih deset godina kada je intenzivno počeo da se vraća u rodni kraj i nažalost, par godina pred smrt, kada je to bilo na nedeljnom nivou, provodili smo puno vremena zajedno. Stalno ga spominjemo, nije zaboravljen, često imamo osećaj da će da uđe na vrata i kaže: "Gde ste bre, Kruševljani?" - rekao je on.

Foto: K1 televizija

Ilija Jovanović

Ilija je ispričao i jednu anegdotu.

- Jednom prilikom smo se vraćali sa raftinga i trebalo je da ručamo negde, zgodno se našla Novopazarska Banja. Naš prijatelj Deja i Marko, stalno su voleli da se čačkaju i sa njima je smeh bio zagarantovan. Dogovor je bio, da kome konobar donese račun, taj plaća. Dejo je na odlasku ka šanku, presreo je konobara, dao mu oko hiljadu dinara i rekao mu da račun da glumcu koji je sedeo na čelu stola. Ide konobar i račun donosi pravo kod Marka. On je odmah porastao i rekao: "Eto, pa on je mene prepoznao, kako je to divno i dirljivo. Gde baš meni da donese račun". Kada smo krenuli, onda su mu rekli o čemu se zapravo radi. Tada je sve zvao telefonom i psovao ih. Baš smo se smejali. Pamtiću ga po dobroti i iskrenom prijateljstvu - zaključio je Ilija Jovanović u emisiji "Prvi red" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar