Showtime > Prvi Red

ODUZELI SU JOJ ŽIVOT! Nestvarna priča jugoslovenske glumačke dive! O njoj govore VELIKI GLUMCI! (VIDEO)

Mira Furlan bila je jedna od najuspešnijih glumica u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

22/01/2024 > 20:26

podeli vest:

ODUZELI SU JOJ ŽIVOT! Nestvarna priča jugoslovenske glumačke dive! O njoj govore VELIKI GLUMCI! (VIDEO)
Foto: K1info


Proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan je zbog podeljnosti naših prostora emigrirala u Ameriku u trenutku svoje najveće popularnosti. Ali, je i preko okeana stekla svoju publiku. I svi mi i sa ove i sa one strane okeana, granica zanemeli smo tog 20. janura kada smo pročitali vest da nas je napustila.

- Mira je poslednji put udahnula 20. januara 2021. u našem vrtu. Držala je za ruku svog sina i mene, svog muža - reči su njenog muža, reditelja Gorana Gajića. 

Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Mestralno je igrala sa uspehom. 

Foto: K1info

 

Dnevno je dobijala pretnje smrću. Sve do 1991. godine. Početkom rata nije prihvatila kolektivni nacionalistički zanos, emigrira iz Hrvatske, u matičnom kazalištu dobija otkaz. Preživela je žestoki medijski linč koji je trajao godinama uz gromoglasno ćutanje njenih kolega. U Zagrebu joj odizimaju stan koji nakon 17 godina upornih sudskih procesa vraćaju. I u Beogradu se o njenom slučaju uglavnom ćutalo.Preminula je u 66. godini. U Ameriku je otišla devedesetih godina prošloga veka, nakon medijske hajke koju je doživela u Zagrebu.

Pisalo se kako su na njenu adresu stizale pretnje smrću, izlazile su i novinske poternice. Mira je na to odlučila da odgovori pismom. Pismo je objavio nedeljnik „Danas“ 5. novembra 1991. godine. U otovorenom pismu sugrađanima piše 1991.godine:

"Ovim putem želim da zahvalim svojim sugrađanima koji su se pridružili ovoj usputnoj hajci na mene. Iako usputna, ona će ipak promeniti i označiti celi moj život. Što je, naravno, nevažno u kontekstu svakodnevnih smrti, uništavanja, razaranja i stravičnih zlodela u kojima se odvija naš život. Budući da se ipak radi o mom jedinom životu, i kad sam već iz nekog razloga izabrana da poslužim kao prljava krpa o koju je zgodno obrisati blatne cipele, pa iako sam previše očajna da bih uopštee imala volje za polemsanje po novinama, ipak mislim da sebi i ovom gradu dugujem barem nekoliko rečenica."

Ljubav sa Goranom Gajićem 

Vezu su počeli 1986. godine dok je Mira Furlan živela na relaciji Beograd - Zagreb. Režiser Goran Gajić je u to vreme studirao u našem glavnom gradu. Sa Goranom sa kojim se venčala 1998. godine ubrzo je u Ameriku.

- Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači "od nekoga prema nikome", ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati - reka je jednom prilikom glumica koja je sa suprugom dobila dobila sina Marka Lava.

Foto: K1info

 

"Povjerenje. Apsolutno, totalno povjerenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osjećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumjeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem", napisala je Mira Furlan o ljubavi sa suprugom Goranom Gajićem u svojoj knjizi "Voli me više od svega na svijetu". I to je samo delić priče slavne glumice i čuvenog reditelja.

Foto: K1info

 

Narod je pamti po filmovima: "Lepota poroka", "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Turneja" i mnogim drugim...Takođe, u Beograd je došla kao pisac komada "Dok nas smrt ne razdvoji". Ovu dramu režirao je Miki Manojlović, a trenutno se igra na sceni JDP - a.

Ostavite komentar