Showtime > Display

Činjenice koje verovatno NISTE ZNALI o "Tomu i Džeriju": To im NISU PRAVA IMENA, a crtani film se završava SAMOUBISTVOM

Nastao je 10. februara 1940. godine, a imaju čak i spin-of seriju

Izvor: K1info/telegraf.rs

11/10/2023 > 15:46

podeli vest:

Činjenice koje verovatno NISTE ZNALI o "Tomu i Džeriju": To im NISU PRAVA IMENA, a crtani film se završava SAMOUBISTVOM
Foto: Youtube/Printscreen/wb kids


"Tom i Džeri" je jedan od najpopularnijih crtanih filmova svih vremena. Uz njega su odrastale generacije, a postoje neke činjenice koje možda niste znali o ovom crtanom filmu. 

1. Ko je napravio crtani "Tom i Džeri"?

"Tom i Džeri" su napravili Vilijam Hana i Džozef Barbera. Oni su autori mnogih drugih ostvarenja kao što su "Jogi medved", "Kremenkovi", "Skubi Du" i drugi.

2. "Tom i Džeri" je debitovao četrdesetih godina

"Tom i Džeri" su debitovali 10. februara 1940. Prva epizoda nosila je naziv "Puss gets the boot" i kreirali su je kreatori Vilijam Hana i Džozef Barbera. Kako se priča, prva epizoda bila je i najduža.

3.  "Naslov" Tom i Džeri potiče iz knjige iz 1823. godine

Naziv animirane serije "Tom i Džeri" potiče iz knjige iz 1823. pod naslovom "Život u Londonu ili Avanture Džerija Hotorna i njegovog elegantnog prijatelja korintskog Toma".

Foto: Youtube/Printscreen/wb kids

 

4. Kada su "Tom i Džeri" postali prijatelji?

Davne 1975. godine "Tom i Džeri" su zapravo postali prijatelji, pravi prijatelji! U specijalnoj seriji videli smo ih kako putuju svetom kako se takmiče u sportu, rešavaju misterije. Prijateljstvo nije potrajalo.

5. "Tom i Džeri" imaju spin-of seriju

Da li ste znali da Tom i Džeri imaju sopstvenu spin-of seriju? U pitanju je crtani film "Spike & Tike" prikazuju avanture poznatog buldoga i njegovog sina. Međutim, trajao je samo dve epizode, jer je studio zatvoren.

6. "Tom i Džeri" imaju koktel nazvan po njima

Tradicionalni božićni koktel u Americi nazvan je "Tom i Džeri". Napravljen je od jaja i ruma. Koktel je izmislio autor knjige "Život u Londonu" Pirs Igan.

7. MGM je zamolio kreatore da ukinu crtani film

Među neverovatnim činjenicama o Tomu i Džeriju, crtani film je bio prva radna saradnja između Hane i Barbere koji su radili za MGM. Studio ih je zamolio da prestanu sa radom misleći da je koncept previše uobičajen, ali kada je postao veliki uspeh osvojivši nominaciju za Oskara 1941. godine, dozvolili su kreatorima da nastave.

Foto: Youtube/Printscreen/wb kids

 

8. "Tom i Džeri" i Čehoslovačka

Pomislili biste da su Tom i Džeri američki proizvod, ali tokom kratkog perioda 1960-ih animirana serija je zapravo napravljena u Čehoslovačkoj. 13 čeških epizoda imale su sasvim drugačiji ton od originala sa oštrijim nasiljem i čudnom atmosferom.

9. "Tom i Džeri" nikada ne govore osim u nekoliko prilika

Prvi put kada je Tom progovorio bilo je da otpeva pesmu "Da li si ili nisi moja beba". U igranom filmu "Tom i Džeri" iz 1992. godine, duo prvi put govori naširoko.

10. Oni su na kraju sami sebi oduzeli život

U poslednjoj epizodi "Toma i Džerija" koju je producirala kompanija "Hanna Barbara Cartoons", njih dvoje dolaze do veoma lošeg kraja kada obojica oduzmu sebi život na železničkoj pruzi. Kako se priča, ta epizoda nikada nije prikazana.

11. Tom i Džeri su osvojili 13 nominacija za Oskara

Među trinaest nominacija za Oskara za najbolji kratki crtani film, "Tom i Džeri" su osvojili njih sedam.

14. "Tom i Džeri" i NASA

Među najneverovatnijim činjenicama o "Tomu i Džeriju", svemirska agencija NASA je čak navela dva satelita koji jure svaki drugi kao Tom i Džeri.

15. Tom i Džeri nisu njihova prava kućna imena

Pre nego što su dobili imena Tom i Džeri, zvali su se drugačije. U njihovom prvom pojavljivanju 1940. Tom se zvao Džasper i dok je Džeri bio bezimen u samom crtanom filmu, animatori su ga nazivali Džinks.

16. . Tom i Džeri i takmičenje u imenovanju

Da bi se imenovali likovi, bilo je takmičenje u celom studiju da se smisle trajna imena za mačku i miša. Animator Džon Kar smislio je imena Toma i Džerija, čime je osvojio takmičenje i 50 dolara.

Ostavite komentar