Showtime > Display

Ovaj FILM ima NAJŠOKANTNIJI kraj u ISTORIJI holivudske kinematografije - a komentari su PODELJENI

Zanimljivo je i to što se kraj u filmu reditelja Frenka Darabonta razlikuje od završetka u noveli

Izvor: K1info

11/09/2023 > 21:02

podeli vest:

Ovaj FILM ima NAJŠOKANTNIJI kraj u ISTORIJI holivudske kinematografije - a komentari su PODELJENI
Foto: Youtube/Printscreen/HDQualityTrailers


Filmovi ponekad imaju krajeve koji se ne sviđaju gledaocima, ali nijedan film nije dobio toliko reakcija kao adaptacija poznate novele Stivena Kinga - The Mist. Zanimljivo je i to što se kraj u filmu reditelja Frenka Darabonta razlikuje od završetka u noveli. 

The Mist mnogi smatraju filmom s najpotresnijim krajem ikada u Holivudu. Radnja prati oca i sina koji odlaze u kupovinu. Nakon što se magla spusti na njihov gradić i počnu da se pojavljuju smrtonosna stvorenja, oni ostaju zarobljeni u marketu sa grupom ljudi.

David, kojeg glumi Tomas Džejn, sa svojim sinom i nekolicinom ljudi odlazi iz prodavnice. Nakon što se David vrati u svoju kuću, shvata da je njegova žena Stefani mrtva i sa grupom preživelih odlazi iz grada. Nakon nekog vremena auto ostane bez goriva. Bez nade u bolje sutra, David i njegova grupa odluče da okončaju svoje živote.

Pištoljem koji je imao četiri metka, David ubija svog sina i još troje. Nakon toga izlazi iz auta u nadi da će ga čudovišta ubiti, ali tu dolazi do šokantnog preokreta. Vojska je počela da uspostavlja kontrolu nad situacijom, eliminišući čudovišta i spasavajući preživele. David se tada u očaju baca na kolena i počne da vrišti od neverice.

 

Završetak filma podelio je javnost kao nijedan drugi film dosad. Mnogima je priča bila mučna i šokantna. I dok jedni hvale Darabonta jer se usudio da napravi nešto ne toliko često viđeno u Holivudu, drugi smatraju da kraj nije logički osmišljen.

Deo gledalaca kojima se kraj ne sviđa, najviše zameraju reditelju to što David i njegova grupa nisu ni pokušali da prežive kada im je ponestalo goriva u autu, već su odabrali smrt.

Ni kraj novele nije srećan, ali daje nadu

Novela se završava tako što se David i njegova grupa voze autom i na radiju čuju nejasan glas. Uprkos tome što ni to nije srećan završetak, čitaocima ipak daje neku nadu da bi njihova situacija mogla da bude bolja. Iako se film i novela razlikuju u završetku, legendarnom Stivenu Kingu to nije smetalo. On je stao u obranu filma i reditelja.

- Kad je Frenk rekao da želi da napravi završetak koji je nameravao, u potpunosti sam se složio s tim. Mislio sam da je to sjajno. Bilo je to tako antiholivudski, anti sve. Bilo je nihilistički. Svidelo mi se - rekao je King.

Ostavite komentar