Showbizz > Display

Gledaoci OŠTRO kritikuju BBC zbog nove SERIJE: Pravite ZABAVU od tragedije ŽENA iz PSIHIJATRIJSKE ustanove

Serija "The Woman in the Wall" se bazira na istinitim događajima iz bolnice Magdalene gde su mnoge žene bile mučene

Izvor: K1info

31/08/2023 > 13:18

podeli vest:

Gledaoci OŠTRO kritikuju BBC zbog nove SERIJE: Pravite ZABAVU od tragedije ŽENA iz PSIHIJATRIJSKE ustanove
Foto: Youtube/Printscreen/BBC


BBC se suočava s oštrim reakcijama zbog svoje nove serije "The Woman in the Wall" jer gledaoci tvrde da je od tragedije iz stvarnog života napravljen triler.

U šestodelnoj seriji, koja je premijerno prikazana na BBC One ovog vikenda, zvezda serije The Affair Rut Vilson glumi Lornu Brejdi, preživelu iz jedne od irskih psihijatrijskih ustanova Magdalene. Ustanove koje su vodile katoličke časne sestre radile su od 18. do kasnog 20. veka, a u njima su na hiljade žena bile zatvorene iz niza razloga, uključujući rađanje izvanbračne dece.

Žene i devojke bile su prisiljene da obavljaju neplaćeni rad i bile su podvrgnute psihičkom i fizičkom maltretiranju, navodi Džastis for Magdalenes Research. Brojne su žene umrle u ustanovama, a mnoge preživele su od tada progovorile o svojim iskustvima i zahtevale pravdu.

"The Woman in the Wall" nudi dramatični pogled na ustanove, a BBC je seriju opisao kao "ubistvo, misterija, moral. Traumatična prošlost jedne žene preti da razotkrije najšokantnije i najmračnije tajne Irske. Gotička detektivska priča sa Tut Vilson i Derilom Mekormakom".

BBC se suočava s brojnim kritikama

Gledaoci se na početku serije upoznaju sa likom Lorne Brejdi, za koju saznajemo da je patila od mesečarenja otkako je bila zatvorena u samostanu od svoje 15 godine. Serija bi trebalo da se nastavi narednih nedelja, ali gledaoci su već otkrili neke probleme sa pričom i načinom na koji se oslanja na događaje iz stvarnog života. Pišući za Irish Independent, Pet Stejsi utvrdila je da je "korišćenje ustanove Magdalene kao udice za triler loš izbor.

- Ostavljajući tu oprostivu nespretnost dijaloga po strani, ozbiljnije pitanje sa "The Woman in the Wall" je hoće li patnja zatvorenih žena u rukama opakih, sadističkih časnih sestara koje su upravljale ovim paklenim rupama najbolje biti iskorišćena kao mamac za ono što je triler prepun krvi - napisala je u svom osvrtu.

Gledaoci kod kuće dele slično mišljenje.

- "The Woman in the Wall" verojatno je pri vrhu najgorih TV serija koje sam ikad vidio. Smešna i nategnuta, vrlo uvredljiva i neosetljiva za bilo koju ženu koja je bila u Magdaleneu - napisao je jedan korisnik X-a.

- Očito je prava stvar tragedija. Međutim, ovaj televizijski nered je zaista grozan - napisao je drugi.

Zasad su prikazane samo dve epizode, a iako serija očito nije za svakoga, dobila je pohvale mnogih. Jedan gledalac je utvrdio da ako serija "podiže svest o ustanovama Magdalene i šteti koju su prouzrokovale, onda 'svaka čast'".

Ostavite komentar