Showtime > Display

Pank sastav GREEN DAY upotrebio POLICIJSKU FOTOGRAFIJU Donalda Trampa u HUMANITARNE SVRHE

Grupa prodaje majice sa fotografijom bivšeg američkog predsednika koje su inspirisane omotom albuma "Nimrod"

Izvor: K1info

28/08/2023 > 10:16

podeli vest:

Pank sastav GREEN DAY upotrebio POLICIJSKU FOTOGRAFIJU Donalda Trampa u HUMANITARNE SVRHE
Foto: Instagram/greenday

Donald Tramp je u četvrtak ušao u istoriju kao prvi bivši američki predsednik koji se našao na policijskoj fotografiji. Manje od dve nedelje nakon što je protiv njega po četvrti put podignuta krivična optužnica, Tramp se predao vlastima u Džordžiji - gde je priveden, zaveden u policijsku evidenciju i snimljen za dosije.

Tramp se posle ovoga vratio na društvenu mrežu X, ranije poznatu kao Twitter, prvi put od 2021. godine da bi objavio svoju policijsku fotografiju.

Međutim, pank trojka Green Day odlučila je da ovu istorijsku fotografiju iskoristi u humanitarne svrhe.

Grupa koja se bavila Džordžom Bušom i ratom u Iraku 2004. godine na albumu "American Idiot", prodaje majice koje su inspirisane omotom albuma "Nimrod" iz 1997. Trampova policijska fotografija ubačena je u ram, a lice mu je prekriveno žutim krugom na kome je natpis sa imenom albuma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Green Day (@greenday)

Majica, koju je bend nazvao "definitivnom Nimrod majicom", prodaje se za 35 dolara, a prikupljena sredstva idu organizaciji Greater Good Music koja pomaže žrtvama požara na Mauiju.

Naslov albuma "Nimrod" potiče od biblijskog lika, a u američkom engleskom je termin za glupu osobu. Njegovu upotrebu popularizovao je Duško Dugouško koji je lovca Elmera nazivao "Nimrod".

Koricu albuma "Nimrod" uradio je Kris Bilhajmer, prijatelj frontmena benda Bilija Džoa Armstronga.

Bilhajmer je imao samo naslov albuma kada je angažovan da napravi dizajn, a inspiracija potiče od fotografije plakata političara kome je iscepano lice.

Dizajner je smatrao da je fotografija "upečatljiva" i da se uklapa u imidž benda, jer je na njoj "tipičan muškarac srednjih godina, koorporativni političar američkog tipa, a neko mu je oduzeo identitet tim vandalskim činom".

Bilhajmer je uzeo enciklopedijske slike muškaraca u odelima i kravatama, ubacivši obojene krugove sa natpisom "Nimrod" na njihova lica.

Napravljene su dve verzije korica: jedna sa žutim i druga sa narandžastim krugovima (korišćena za australijsko izdanje).

Portreti prikazani na korici albuma pripadaju Frederiku Bantingu i Čarlsu Bestu, dvojici američko-kanadskih naučnika koji su 1923. godine dobili Nobelovu nagradu za pronalazak insulina.

Ostavite komentar