Showtime > Display

CRVENI TEPIH kao da je od ZLATA, a tek haljine... KOLIKO KOŠTA svaki detalj organizacije dodele OSKARA

Pozlaćena statueta je jedna od najjeftinijih stvari na dodeli Oskara

Izvor: K1info

24/08/2023 > 21:31

podeli vest:

CRVENI TEPIH kao da je od ZLATA, a tek haljine... KOLIKO KOŠTA svaki detalj organizacije dodele OSKARA
Foto: Youtube/Printscreen/Oscars


Dodela Oskara, najprestižnija filmska ceremonija na svetu, privlači pažnju miliona gledalaca širom sveta svake godine. Ovaj glamurozan događaj ne samo da slavi filmske talente i dostignuća, već nosi i papreno visoke troškove. Od priprema i produkcije do svečanosti na crvenom tepihu - otkrivamo koliko košta organizacija dodele Oskara.

Ceremonija i proizvodnja

Produkcija dodele Oskara zahteva impresivne resurse. Postavljanje pozornice, osvjetljenje, tehnički timovi i sve potrebno za realizaciju ceremonije čini značajan deo budžeta. Osim toga, tu su i honorari za producente, redatelje, scenografe, koreografe i mnoge druge stručnjake koji rade na stvaranju nezaboravnog spektakla.

Prema podacima sa "WalletHub-a", prošla dodela Oskara iznosila je oko 57 miliona dolara. Afterparti "Veniti fer", koji je za mnoge i najeminentniji za posetiti, a odvija se odmah za dodelom nagrada, po paru iznosi oko 80.000 dolara.

Marketing

Dodela Oskara privlači veliki broj sponzora i marketinških partnera. Sponzorstva od strane brendova uključuju finansijsku podršku za događaj, ali i pružanje proizvoda, usluga i donacija za dobrodelne svrhe. Sponzorski aranžmani omogućuju brendovima da se povežu s ekskluzivnom publikom i koriste globalnu vidljivost događaja.

Reklame tokom ceremonije mogu da traju do 30 sekundi, a za to vreme treba izdvojiti oko 1,95 miliona dolara.  

Foto: Youtube/Printscreen/Oscars

 
Haljine i nakit

Crveni tepih je mesto gde se slavni glumci i filmski profesionalci pojavljuju u svojim najboljim izdanjima. Haljine visoke mode, dizajnerskih brendova i posebno izrađene kreacije često privlače pažnju, a troškovi ovih odevnih kombinacija mogu biti impozantni. Pored toga, sjajni komadi nakita i dodaci dodatno povećavaju troškove.

Svojevremeno, Kejt Blančet ušla je u istoriju sa najskupljim oskarovskim "autfitom". Dok glumice u proseku potroše oko 10 miliona na stajling, ona i dalje prednjači sa odevnom kombinacijom iz 2014. godine, od oko 18 miliona dolara.

Lejdi Gaga je, pak, "ostavila trag" sa najskupljom ogrlicom ikad nošenom na ovoj dodeli. "Tifani" ogrlica je bila izrađena od dijamanata, a iznosila je 30 miliona dolara. 

Troškovi putovanja i boravka

Pored troškova zahtevanih za samu dodelu, postoji i čitav niz dodatnih troškova kao što su putovanje i boravak nominiranih i zvanica. Mnogi putuju iz različitih delova sveta kako bi prisustvovali ceremoniji, što podrazumeva putne troškove, smeštaj u luksuznim hotelima i druge udobnosti.

Postavljanje čuvenog "crvenog tepiha" na ovom događaju košta oko 24.700 dolara. Statueta, kao nagrada, je od čvrste bronze i pozlaćena dvadesetčetvorokaratnim zlatom, a iznosi samo 400 dolara

Dodela Oskara je spektakularan događaj koji kombinuje umetnost, glamur i priznanje filmskim talentima. Da to sjajno veče često izgleda besprekorno, potreban je znatan budžet kako bi se sve organizovalo.

Od produkcije i tehničke podrške do visoke mode i putnih aranžmana, dodela Oskara ostaje jedan od najskupljih i najvažnijih događaja u filmskoj industriji, koji nas svake godine podseća na magičnost i značaj filma.

Ostavite komentar