Showtime > Display

Mravi i pauci već nose njegovo IME, a sada se i ZMIJA zove po HARISONU FORDU

Glumac je poznati borac za zaštitu životne sredine

Izvor: K1info/Tanjug

16/08/2023 > 17:02

podeli vest:

Mravi i pauci već nose njegovo IME, a sada se i ZMIJA zove po HARISONU FORDU
Foto: Tanjug/AP Photo/Vianney Le Caer/Invision


Bledožućkasto-braon zmija sa razbacanim crnim mrljama, koju su istraživači otkrili u planinama Anda u Peruu nazvana je Tachimenoides harrisonfordi.

Glumac Harison Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je ovo otkriće podsetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svetu i da su ljudi "jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere".

- Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život - rekao je Ford.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka. Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Foto: Tanjug/Lucasfilm Ltd. via AP

 

Za razliku od lika koji tumači, Indijane Džonsa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom "brzo pronašao bliskost".

- Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode - verovatno bismo bili prijatelji ranih 60-ih - rekao je on.

Zmiju Tachimenoides harrisonfordi otkrili su istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država u peruanskom nacionalnom parku Otiši. Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo.

Ostavite komentar