Showtime > Celebrity

RAĐEN objasnio šta je SRBIJI potrebno da se kvalifikuje za OLIMPIJSKE IGRE?

Kada su titule na svetskom nivou u pitanju, Srbijaje prva u vaterpolu po osvojenim svetskim titulama

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

08/02/2024 > 14:37

podeli vest:

RAĐEN objasnio šta je SRBIJI potrebno da se kvalifikuje za OLIMPIJSKE IGRE?
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Naš proslavljeni vaterpolista, Nikola Rađen, u emisji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, govorio je o današnjoj zastupljenosti vaterpola u javnosti, ali i otkrivao šta je za njega predstavljalo igranje za reprezentaciju Srbije. 

- Kao što su Brazilci neprikosnoveni u svetu fudbala, to smo i mi u vaterpolu. Ponosno sam bio deo te nezaboravne generacije koja je osvojila sve moguće titule. Vaterpolo predstavlja jednu od najlepših priča u istoriji srpskog sporta - rekao je biviš vaterpolista.

Objasnio je gde je naša reprezentacija danas.

- Danas smo na Svetskom prvenstvu, gde se borimo za Olimpijsku vizu. To je izuzetno važno za srpski sport jer od 1996. godine redovno smo prisutni na Olimpijskim igrama, a od 2000. godine uvek smo osvajali medalje. Ne bi bilo prijatno propustiti Pariz i ne kvalifikovati se za OI, ali gledajući kako momci igraju, pruža nam nadu da će se to ipak dogoditi - rekao je Rađen.

Kada su titule na svetskom nivou u pitanju, Srbija je prva u vaterpolu po osvojenim svetskim titulama, ali kada je u pitanju Evropa i Olimpijada je iza Mađarske. Poslednji put kada je Srbija igrala na svetskim i evropskim takmičenjima, nisu ostvareni zavedni rezultati. Rađen je objasnio i zbog čega naša reprezentacija nije više toliko prepoznatljiva.

Foto: ATA Images

 

- Ništa se nije desilo, došlo je do smena generacija. Prepoznatljivost vaterpolista nije na istom nivou kao što je bila ranije. Mislim da to ima veze sa radom krovne organizacije VSS-a, koja mora da se posveti promociji samih reprezentativaca. Ne znam koji bi drugi razlog mogao biti. Lako je zapamtiti svetske, evropske i olimpijske prvake, posebno kada su oni konstantno prisutni u medijima, na terenima i u raznim formatima. Prepoznatljivost novih igrača treba da proizađe iz same vaterpolo zajednice - rekao je on i dodao: 

- Iako smo možda imali manje uspeha u nedavnom osvajanju medalja, to je normalna pojava u sportu i ne treba ih sada kritikovati. Moramo imati strpljenja i pružiti punu podršku kako bi izgradili svoj put i stvorili atmosferu u kojoj će nas sigurno obradovati svojim dostignućima.

Važno je da se ta tradicija nastavi

- Poimanje sporta može biti razvijeno pre ulaska u reprezentaciju, ali ulazak u reprezentaciju podrazumeva poštovanje određenih pravila ponašanja i hijerarhije, koja se tradicionalno prenose s generacije na generaciju. Kada sam se ja pridruživao reprezentaciji, bilo je jasno da postoje ta pravila koja treba slediti; slušali smo i učili od starijih igrača. Važno je da se ta tradicija nastavi, da se što više uči i razvija, kako bi se to znanje prenelo na mlađe generacije i održao uspeh vaterpola kao najtrofejnijeg sporta u našoj zemlji. Međutim, suočavamo se s nedostatkom interesovanja za ovaj sport. Zato je važno stalno raditi na približavanju sporta mladima, posebno u kontekstu plivačkih sportova i atletike - rekao je on.

Nikola objašnjava i da je njegova generacija kroz vaterpolo mnogo naučila.

- Kroz sport smo prošli razne proces sazrevanja, odrastanja  i druženja. Kroz bogatu istoriju su nas pratili razni izazovi, ali smo se predano borili da sačuvamo vaterpolo kao našu tradiciju i nasleđe. Naša upornost je urodila plodom, što se jasno vidi u tome što je Srbija prvi put kao samostalna država osvojila medalju u vaterpolu, upravo na  Tašmajdanu, na Evropskom prvenstvu - rekao je on.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

 

Otkrio je koje su zemlje najdominatnije u ovom sportu, a prema njegovim rečima to su Mađarska, Španija, Italija, Grčka, Srbija i Hrvatska.

Šta je Srbiji potrebno da se kvalifikuje za Olimpijske igre?

- U petak nam je neophodna pobeda protiv Amerike. Ukoliko zauzmemo prvo mesto u grupi, potrebna nam je pobeda za direktan plasman u četvrtfinale. U slučaju da zauzmemo drugo mesto, moramo proći kroz osminu finala kako bismo se plasirali u četvrtfinale. Utakmica protiv Amerike će biti izazovna, posebno zbog iskustva Dejana Udovičića koji već nekoliko godina vodi američki tim, a ranije je bio i moj trener u reprezentaciji. On dobro poznaje naše snage i slabosti. Međutim, imam puno poverenje u naše momke i verujem da ćemo zauzeti prvo mesto u grupi, što će nam olakšati put ka četvrtfinalu. Što se tiče daljeg napretka na Olimpijskim igrama, verujem da ova reprezentacija ima potencijal da stigne daleko - rekao je on i dodao:

- Moramo pažljivo da pratimo kako će se formirati naša grupa na Olimpijskim igrama i s kim ćemo se susresti u nokaut fazi. Veliki turniri su izuzetno zahtevni, jer kroz niz utakmica gradimo atmosferu, stičemo samopouzdanje i jačamo kao tim. Ključno je da ostvarimo dobar početak kako bismo započeli zajednički put ka uspehu, nakon čega možemo očekivati razne izazove. Imamo već dva olimpijska zlata u svojoj kolekciji, pa se potencijalno možemo smatrati timom koji brani olimpijsko zlato iz Tokija. Kada je reč o vođstvu u današnjoj reprezentaciji, lideri su kapiten Nikola Jakšić i Dušan Mandić.

"Ćerke mi kažu da sam cool"

- Moje ćerke znaju koliki sam bio šampion. Često mi govore da sam "cool tata". Budući da se i same bave odbojkom, često me pitaju za savete. Uživam da prisustvujem njihovim utakmicama, iako mi nije lako gledati ih, posebno kada ne pobede. Ipak, volim da budem na tribinama i podržavam ih u njihovim sportskim podvizima - zaključio je Nikola Rađen u emisji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Ostavite komentar