Showtime > Celebrity

IME Džej Kej Rouling UKLONJENO sa izložbe o Hariju POTERU jer se bori da ŽENE OSTANU ŽENE

Danijel Redklif, koji je igrao Harija Potera, rekao je prošle godine da su mlade ljude "povredili" autorkini stavovi

Izvor: K1info

07/08/2023 > 18:16

podeli vest:

IME Džej Kej Rouling UKLONJENO sa izložbe o Hariju POTERU jer se bori da ŽENE OSTANU ŽENE
Foto: Youtube PrintScreen/The Rowling Library


Američki muzej uklonio je svaki trag kreatorke Harija Potera Džej Kej Rouling sa izložbe koja slavi dečaka čarobnjaka i njegove prijatelje.

Na blogu Muzeja pop kulture u Sijetlu objavljeno je objašnjneje odluke da se Roulingova ukolini sa svog izložbenog prostora, zbog njenih "prezrivih stavova koji unose razdor".

Menadžer projekta Kris Mur, koji je transrodna osoba, napisao je:

"Postoji izvestan hladan, bezdušan entitet koji upija radost u svetu Harija Potera i, ovog puta, to zapravo nije Dementor", naveo je Mur i nastavio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olga (@sunshineinseattle)

"Voleli bismo da sledimo internet teoriju da su ove knjige zapravo napisane bez autora, ali ova određena osoba je previše glasna sa svojim stavovima koji izazivaju mržnju i podele da bi je ignorisali."

"Za sada, kustosi su odlučili da uklone bilo koji od njenih artefakata iz ove galerije kako bi smanjili njen uticaj."

"To nije savršeno rešenje, ali to je ono što smo kratkoročno mogli da uradimo dok smo razmišljali o dugoročnim potezima."

Britanski Daily Mail izveštava da je muzej izložio svoju Hari Poter memorabiliju, ali se sada ne pominje ime autorke polularne franšize.

Rouling je ranije bila uvršćena u Muzej slavnih naučne fantastike i fantastike, ali je poslednjih godina kritikovana zbog javne podrške Britanki koja je tužila svoje poslodavce pošto su je otpustili zbog njenog mišljenja da biološki pol treba da bude onaj dobijen rođenjem.

Roulingova je izrazila podršku trans zajednici, ali i zabrinutost za bezbednost bioloških žena. U dugačkom postu na društvenim mrežama, takođe je otkrila da je bila žrtva nasilja u porodici.

Autorka se nije pojavila na prošlogodišnjoj proslavi 25. godišnjice prve knjige o Hariju Poteru, dok su tri mlade zvezde koje su se proslavile u filmovima o dečaku čarobnjaku izrazile solidarnost sa trans zajednicom.

Danijel Redklif, koji je igrao Harija Potera u filmovima, rekao je prošle godine da su mlade ljude "povredili" autorkini stavovi.

Ostavite komentar