Showtime > Celebrity

ISTORIJSKA fotografija Tine Tarner iz Skadarlije: Kraljica roka je u BEOGRADU pevala TRI PUTA

-Zastao je žuti automobil iz koga je provirio Dragi Jelić sa pitanjem “gde ćeš”? Rekoh “ja na koncert, a ti”? - prisetio se Voja Nedeljković

Izvor: K1info/kurir.rs

25/05/2023 > 17:02

podeli vest:

ISTORIJSKA fotografija Tine Tarner iz Skadarlije: Kraljica roka je u BEOGRADU pevala TRI PUTA
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file


Kraljica rokenrola Tina Tarner preminula je sinoć u svojoj kući u okolini Ciriha nakon duže bolesti, a vest o smrti potvrdila je njena portparolka. Ovo je ogroman gubitak za svetsku javnost, a izuzetak nije ni publika iz Srbije koja je zaista obožavala boginju roka.

U bogatoj karijeri Tine Tarner posebno je zanimljivo što je Beogradu pevala čak tri puta. Prvi put je pred našom publikom nastupala 1974. godine, zajedno s tadašnjim mužem, gitaristom Ajkom Tarnerom, a drugi put je srpsku prestonicu posetila 1978. godine, u jednom od najtežih perioda svog života. U to vreme je pokušavala da se oporavi od braka sa nasilnim i ljubomornim mužem, koji je strahovao od toga da bi mlada i talentovana žena mogla da ga napusti i vine se u visine bez njega. 

Ostaće upamćena i fotografija Tine Tarner iz jedne kafane u Skadarliji. Ona je sa svojom ekipom posetila ovu kafanu posle nastupa u Pioniru 1974. godine. Cena karte za njen koncert tada je bila 120 dinara.

Tokom poslednjeg boravka u Beogradu 1990. godine posebno je dirnula domaćinska atmosfera u kojoj je dočekana, pa su ostale upamćene njene izjave da se osećala kao kod kuće. Pevala je na stadionu Fudbalskog kluba "Galenika" u Zemunu. Bio je to njen poslednji nastup u Beogradu kada je bila na vrhuncu popularnosti.

Tog koncerta sada se prisetio voditelj Vojislav Nedeljković.

- Bilo je leto 1990. Topao dan 19. avgust. Krenuo sam peške u komšiluk na stadion tadašnje Galenike, kasnije F.K. Zemun. Zastao je žuti automobil iz koga je provirio Dragi Jelić sa pitanjem “gde ćeš”? Rekoh “ja na koncert, a ti”? “Upadaj” komandova Dragi, te se parkirasmo na Pole Position kod stadiona. Divna atmosfera, razne generacije na jednom mestu - napisao je Nedeljković i nastavio: 

- U pratećem bendu su bile zvezde poput Džona Majlsa, legendarnog engleskog klavijaturiste i gitariste, zatim gitariste Lorija Vilsfilda i Timija Kapela na saksofonu i klavijaturama. I veličanstvena, vrlo teško ponovljiva Tina Tarner koja je ušla preko spuštajućih stepenica. Ako je neka žena u istoriji muzike bila simbol energije, emocije, strasti, pevanja i rolerkostera životnog putešestvija to je Tina Turner (rođena kao Anna Mae Bullock). Zbogom Tina, ostaćeš ne samo na tonskim i video zapisima, nego pre svega u srcima - napisao je na Fejsbuku voditelj. 

Tinine posete u srpskoj prestonici vrve od anegdota, a muzičar Bora Đorđević je otkrio jednu koja je nastala kada je Tinin nastup u Beogradu organizovao Dom omladine:

- Jedno od gostovanja Tine Tarner u BG organizovao je Dom omladine. Tu je čovek za sve bio izvesni Zubar. On je stvarno bio zubar po profesiji, ali, kako je i mnogo pio, ruke su mu se tresle, pa nije mogao da se bavi svojim poslom. Njemu su dali da bude Tinin pratilac za vreme boravka u BG. Legenda kaže ( a i pok. Zubar je pričao) da nije imao pojma gde će sa Tinom i da ju je odveo u bioskop 20. oktobar, koji je prikazivao filmove B produkcije. Okupljeni tapkaroši, uglavnom Romi, ispred bioskopa su dovikivali: E, Zubar, gde si našao ovu našu? Priča se da je Zubar imao istu ulogu i prilikom gostovanja Rej Čarlsa. Stalno su igrali šah. Čarls nije hteo da krene za Ljubljanu dok i Zubar ne uđe u avion. Da igraju šah. Moguće da Peca Popović zna više o tome. Meni je to pričao Zubar, lično - rekao je za Kurir. 

 

 

Ostavite komentar