Showtime > Celebrity

Težak život pun TEŠKIH i PONIŽAVAJUĆIH trenutaka: Tina je želela da ODE u VELIKOM stilu

Kraljica rokenrola je preminula u 83. godini posle duge i teške bolesti, a ni život je nije mazio

Autor: K1 info/Stil Kurir

24/05/2023 > 22:17

podeli vest:

Težak život pun TEŠKIH i PONIŽAVAJUĆIH trenutaka: Tina je želela da ODE u VELIKOM stilu
Foto: Tanjug/AP Photo/Phil Ramey, File

Vest o smrti saopštio je njen PR tim. Kraljica rokenrola je iz sebe ostavila vanvremenske hitove, a život ove dive je neverovatna priča koja se nije mogla desiti ni na filmu.

Tina Tarner je rođena kao Ana Me Bulok 26. novembra 1939. godine u mestu Natbuš, država Tenesi. Kada je imala samo deset godina, nju i sestru Alenu napustila je majka, a tri godine kasnije ostavio ih je i otac. O sestrama je brinula baka, posle čije smrti odlaze kod majke u Sent Luis. Tamo je Ana pohađala Sumner High School, a uveče sa sestrom često odlazila u noćne klubove.

U klubu Imperial je, kao 17-godišnjakinja, upoznala bluz gitaristu Ajka Tarnera, koji je tamo nastupao sa svojom grupom Kings of Rhythm. Kada je on čuo kako peva, pozvao ju je u grupu i ubrzo je postala stalni prateći vokal.

Imala je 18 godina kada je počela da peva s Ajkom i bila poznata kao Little Ann, te zaboravila nekadašnju želju da postane medicinska sestra. 1960. pevač koji je s Ajkom trebalo da snimi pesmu A Fool in Love nije se pojavio i Ana je to uradila umesto njega. Pesma je postala veliki hit i zauzela drugo mesto na američkoj top-listi, Ana je promenila ime u Tina i postala prepoznatljivi simbol Ajkovog benda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file

 

Uskoro su Ajk i Tina punili male i velike noćne klubove, gde publika nije toliko dolazila zbog pesama koliko zbog neverovatno spektakularnih nastupa energične Tine.

Svetsku slavu je stekla izuzetno zapaženim nastupom na koncertu The Rolling Stones 1969, gde su Ajk i Tina svirali kao predgrupa, a Mik Džeger, tvrde mnogi, od tada imitira neke od Tininih pokreta na sceni.

- Tina je jednostavno fantazija svakog muškarca, ona je božanstvena, luda, šik. S Tinom se čovek oseća kao da je u stanju da savlada najsnažniju oluju - izjavio je legendarni pevač The Rolling Stones.

Ajk Tarner je bio izuzetan muzičar i mozak cele ekipe, ali i zavisnik od alkohola i droge, posesivan i veoma sklon nasilju. Često je tukao Tinu, terao je da nastupa bolesna, varao na svakom koraku, zbog čega je par neretko bio na meti medija. Konstantno maltretiranje, boravci u bolnici, operacija nosa nakon pretrpljenih batina i pokušaj samoubistva konačno su naterali Tinu da ga 1976. godine napusti.

Nakon još jedne svađe, pobegla je puna modrica iz hotelske sobe. U džepu je imala samo 36 centi i karticu za gorivo te se sledećih nekoliko meseci krila kod prijatelja. Brak je zvanično okončan 1978, a Tina nije tražila ništa, ni novac ni nekretnine, želela je samo da zadrži scensko ime koje joj je Ajk dao, jer ga je činilo i njegovo prezime.

Bližila se četrdesetoj, iza sebe imala nesređen život pun teških i ponižavajućih trenutaka, ali ništa nije moglo da je pokoleba da počne ispočetka. U autobiografiji Ja, Tina direktno je optužila Ajka za neprestano zlostavljanje, bolesnu posesivnost i uzimanje droge. Prema toj biografiji snimljen je film What’s Love Got to Do with It?:

- Kada sam ga pogledala bila sam zaista ljuta jer je mnogo toga pogrešno prikazano. Ali, onda su počele da mi prilaze žene koje su gledale film i da mi govore kako su posle njega smogle hrabrosti da prekinu svoje nasilne brakove ili da im je film pomogao da se bolje osećaju. Time se veoma ponosim - govorila je ona. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Ut, File

 

Godine 1978. Tina Tarner izdala je samostalni album Rough, koji nije postigao veći uspeh, kao ni Love Explosion naredne godine. Razočarana, skoro se sasvim povukla s muzičke scene i uglavnom nastupala po noćnim klubovima. Mudar poslovni potez bilo je pojavljivanje u emisiji Hollywood Nights kod Olivije Njutn-Džon: uz pomoć australijskog menadžera Rodžera Dejvisa, Tinin nastupi su se znatno poboljšali, podsećajući na tada sjajne nastupe Roda Stjuarta.

Još jedan preokret u karijeri desio se 1983. godine, pojavom albuma Let’s Stay Together, koji je postigao veliki uspeh u Evropi i našao se na šestom mestu britanske top-liste. Izdavačka kuća Capitol Records tražila je snimanje novog albuma, te je Private Dancer snimljen za rekordnih 14 dana. Posle te, 1984. godine, Tinu Tarner sve do danas ništa nije moglo zaustaviti, nizale su se nagrade, uspesi, koncerti, saradnje s Dejvidom Bouvijem, Brajanom Adamsom, Mikom Džegerom, Erikom Kleptonom, Erosom Ramacotijem, uloga u filmu Pobesneli Maks 3.

Tina je majka dva sina – Krejga (rođen 1958), iz veze sa Rejmondom Hilom, saksofonistom iz Ajkovog benda, i Ronalda (rođen 1964), iz veze s Ajkom, a tu su i Ajk Mlađi i Majkl, iz Ajkovog braka sa Lorejn Tejlor, koje je praktično sama odgajala. Prvi sin je rođen pre braka s Ajkom, s kojim se tajno venčala u Meksiku 1962. godine, mada ni taj jedini Tinin brak nije bio legalan, jer se Ajk nikada nije zakonski rastao od prve supruge.

Vest da je sin Tine Traner, Rejmond Krejg Tarner u 59. godini izvršio samoubistvo dočekana je sa nevericom, a onda su svi pomislili na poznatu majku koju je nemila vest dočekala u Berlinu i pitali su se kakav je sve ove godine bio njihov odnos, o kojem se izuzetno retko pisalo. Rejmond je pronađen mrtav u svom stanu u Studio sitiju u Kaliforniji, a nalazi obdukcije su pokazali da je pucao u glavu iz sačmare. Uzroci samoubistva su još nepoznati.

Nakon traumatičnog bračnog iskustva nije imala ozbiljnih veza, sve dok 1985. na londonskom aerodromu nije upoznala Ervina Baha, najpoznatijeg nemačkog producenta i direktora muzičke kuće EMI. Od 1986. žive zajedno, prvo u Kelnu, a zatim 1994. sele u Švajcarsku, na obalu Ciriškog jezera. Par živi povučenim životom, daleko od medija, uglavnom na relaciji Švajcarska – Francuska (u vili nadomak Nice) – Engleska.

Godine 2000. krenula je na turneju pod nazivom Twenty Four Seven Tour, nazivajući je oproštajnom, zaključivši da je posle četiri decenije došlo vreme za povlačenje sa scene: “U životu dođe trenutak kada više nije dostojanstveno biti rok zvezda. Želim da ova turneja bude najveća i najbolja jer želim da odem u velikom stilu. Ne želim se vući po sceni iz godine u godinu, čekajući da mi neko drugi kaže kako je vreme da odem. Rođendani s nulom na kraju vas jednostavno teraju na razmišljanje, služe da svedete neke životne račune.”

Osam godina kasnije, prvog oktobra 2008, opet je krenula na veliku, povratničku turneju Tina! 50th Anniversary Tour. Nadomak 70. rođendana Tina Tarner je održala turneju na kojoj je tokom šest meseci obišla deset zemalja na dva kontinenta! Počela je u Kanzas Sitiju, održavši u Americi 37 koncerata za dva meseca , a zatim nastavila po većim evropskim gradovima. Zadivila je publiku i kritiku sjajnim nastupom i neverovatnom energijom na kojoj bi joj mogli pozavideti dvostruko mlađi. Nakon poslednjeg koncerta na turneji, izjavila je:

- Bilo je predivno, fenomenalno, puna sam utisaka. Publika je bila fantastična i zato sam presrećna. Ovo je bio pravi način da obeležim 50 godina karijere.

 

Ostavite komentar