Showtime > Celebrity

Bob Dilan je NAPISAO pesmu da bi ISMEJAO Nila Janga, a posle su postali VELIKI PRIJATELJI

Nil Jang je sa "Heart of Gold" dospeo na mesto broj jedan liste Billboard Hot 100 8. aprila 1972, postavši prvi Kanađanin kome je to uspelo

Izvor: K1info

21/05/2023 > 13:51

podeli vest:

Bob Dilan je NAPISAO pesmu da bi ISMEJAO Nila Janga, a posle su postali VELIKI PRIJATELJI
Foto: Youtube PrintScreen/Peter Stone Brown Archive


Bob Dilan i Nil Jang decenijama su veliki prijatelji i poštovaoci, ali postojao je period kada tvorac hita "Mr. Tambourine Man" na Kanađanina nije gledao s respektom, jer je verovao da je previše pozajmio njegov stil. U stvari, Dilan je čak napisao pesmu kako bi se narugao jednom od najpopularnijih Jangovih hitova.

Dilanova pesma o kojoj je reč je "Forever Young" iz 1973. godine, da bi se našla na njegovom albumu iz sledeće godine "Planet Waves". Dilan je napisao sentimentalnu počast svojoj deci dok je živeo u Arizoni. Poznato je da se tamo preselio kako bi pobegao od pažnje i "razularenih obožavalaca" Njujorka.

Međutim, njegov biograf Klinton Hejlin u članku Rolling Stonea iz 2009. spekuliše da je pesma napisana kao odgovor na "Heart of Gold" Nila Janga, objavljenu na kultnom albumu "Harvest".

- Ogroman hit je u to vreme bila "Heart of Gold" - rekao je Dilan 1985.

- Uključio bih radio, i eto me, samo što to nisam ja.

Hejlin takođe veruje da naslov predstavlja igru reči:

- Dilan kaže da je zauvek "mlad" (Young, prezime Nila Janga), što ukazuje da Nil imitira Dilana.

Ne treba da začudi zbog čega se Dilan osećao tako zaštitnički prema svom stilu kada je komponovao "Forever Young". Pesma Nila Janga stigla je godinama pošto je Dilan učvrstio svoj folk zvuk unutar rokenrol okvira, tako da je bio uporniji u očuvanju svog identiteta nego ikada pre.

Međutim, Jang ni na koji način nije bio jedini koji je išao sličnim putem. Folklorni zvuk bio je u to vreme izuzetno popularan, što znači da se njegovo delo ne može smatrati falsifikatom, posebno kada se uzme u obzir da je Jangova muzika bila jedna od najautentičnijih u to doba.

- Jedini put mi je smetalo što je neko zvučao kao ja kada sam živeo u Feniksu, u Arizoni, otprilike 1972. godine, kada je izuzetno popularna bila pesma "Heart of Gold" - kasnije je rekao Dilan za SPIN.

Akustična numera, koja uključuje prateće vokale Džejmsa Tejlora i Linde Rondštat, jedan je od Jangovih najvećih hitova. Dospela je na mesto broj jedan liste Billboard Hot 100 i potvrdilo Janga kao prvog Kanađanina kome je to uspelo. Ipak, sve to je bilo previše za Dilana.

- Nekada sam je mrzeo kada bih je čuo na radiju. Uvek mi se dopadao Nil Jang, ali mi je svaki put smetalo da čujem "Heart of Gold". Mislim da je dugo bio na prvom mestu, a ja bih rekao: "Dođavola, to sam ja. Ako zvuči kao ja, onda bi trebalo da budem ja - primetio je Dilan.

 

Ostavite komentar