Showtime > Celebrity

ZAŠTO princ Vilijam nikada NE NOSI BURMU: Šta je ODGOVOR na pitanje koje INTRIGIRA sve?

Običaj nošenja venčanog prstena započela je 1923. Elizabet Boves Lion, koja je poznata kao kraljica majka

Autor: K1 info/Glossy

30/04/2023 > 18:29

podeli vest:

ZAŠTO princ Vilijam nikada NE NOSI BURMU: Šta je ODGOVOR na pitanje koje INTRIGIRA sve?
Foto: Tanjug/Jacob King, Pool Photo via AP


Venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton koje se održalo 29. aprila 2011. godine u  Vestminsterskoj opatiji "prikovalo" je za male ekrane milione ljudi širom sveta koji su uživo pratili kraljevsko venčanje

O venčanici vojvotkinje od Kembridža se i dan-danas priča, a svaki njihov pokret je bio do detalja ispraćen.

Tako nikome nije promakao detalj da kada je Vilijam stavio burmu na prst Kejt Midlton, ona nije uzvratila i nije mu stavila venčani prsten. Princ Vilijam je odlučio da ne nosi burmu kao što je nisu nosili ni princ Filip ni princ Endru.

Sa druge strane, princ Hari nosi burmu kao i njihov otac kralj Čarls III koji je i u braku sa princezom Dajanom nosio venčani prsten, a interesantno je da ga je skinuo tek dan nakon veridbe sa Kamilom.

O čemu se zapravo radi? 

Sada je uobičajena praksa da i mlada i mladoženja razmenjuju prstenje u znak svoje večne odanosti, ali kraljevski pomoćnik je objasnio da je odluka princa Vilijama da ne nosi venčani prsten bila njegova želja.

- O tome je par razgovarao, ali princ Vilijam nije ljubitelj nakita – čak ne nosi ni prsten sa pečatom – i odlučio je da to ne želi -  dodali su iz palate.

Sa druge strane, njegov mlađi brat princ Hari je zauzeo moderan pristup, te su on i Megan Markl razmenili prstenje na venčanju 2018. godine. 

Za kraljevske neveste je karakteristično da se burme prave od velškog zlata.

Običaj nošenja venčanog prstena započela je 1923. Elizabeta Boves Lion koja je poznata kao kraljica majka (kako bi bila razlikovana od nedavno preminule kraljice Elizabete II). 

Od jednog grumena zlata iz rudnika Svetog Davida Klogau napravljeno je venčano prstenje za kraljicu majku, kraljice Elizabete 1947. godine, princeze Margarete 1960. godine, kraljevske princeze 1973. godine i Dajane, princeze od Velsa 1981. godine.  Burma Kejt Midlton je napravljena od grumena velškog zlata u kraljevskom vlasništvu koje je Vilijamu dala njegova baka kraljica. Takođe, od velškog zlata je napravljen i venčani prsten Megan Markl. 

Kako je muški nakit postao uobičajeniji, tako je postala i praksa da muškarci nose burmu.

 - Nekada je nošenje venčanog prstena bilo neuobičajeno za muškarce, ali sada je to sasvim prihvaćena praksa - rekao je Dejvid Miler, bivši direktor kompanije Debrett's, vodećeg autoriteta za bonton i dodao:

- Ipak, to je zaista stvar ličnog izbora i članovi kraljevske porodice su često birali da ga nose sa prstenom sa pečatom na malom prstu leve ruke.

- Prilično je uobičajeno da muškarci u tim slojevima društva ne nose tradicionalnu burmu. Ako i nose, obično ga nose uz porodični prsten sa pečatom, ali Vilijam nema takav- rekao je kraljevski izvor u vreme venčanja vojvode i vojvotkinje od Kembridža. 

Sa druge strane, običaj da muškarci nose burme je relativno noviji, a popularnost je stekao tokom Drugog svetskog rata kada su vojnici birali taj dodatak da ih podseća na njihove žene i porodice kod kuće.

 

Ostavite komentar