Showtime > Celebrity

U susret Oskarima: Harvi Vajnstin se PONAŠAO KAO ZVER tokom kampanje za "Zaljubljenog Šekspira"

U konkurenciji za najbolji film 1999. godine bili su još "Elizabeta", "Život je lep", "Spasavanje redova Rajana" i "Tanka crvena linija"

Izvor: K1info

27/02/2023 > 18:31

podeli vest:

U susret Oskarima: Harvi Vajnstin se PONAŠAO KAO ZVER tokom kampanje za "Zaljubljenog Šekspira"
Foto: Youtube PrintScreen/Miramax


Nema sumnje da je "Zaljubljeni Šekspir" (Shakespeare in Love) ponudio drugačiji pogled na slavnog pisca i elizabetansku Englesku. Sa Gvinet Paltrou, Džozefom Fajnsom, Džudi Denč i Džefrijem Rašom u glavnim ulogama, Hollywood Reporter je film ocenio kao "zabavu koja prija publici".

Film je smatran za "prvi odlični, potpuno ostvareni glumački nastup" Gvinet Paltrou, a recenzenti su podjednako hvalili njegove kostime, sporednu glumačku ekipu i kreativnost.

To uopšte nije bio loš film, "Zaljubljeni Šekspir" je osvojio Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju 1999. godine. Kada je došlo vreme za trku za Oskara, film se našao u konkurenciji još jedne elizabetanske drame, "Elizabeth", kao i sa filmovima "Life Is Beautiful", "Saving Private Ryan" i "The Thin Red Line".

Miramax Films, distributerska kompanija koja je stajala iza "Zaljubljenog Šekspira", vodila je žestoku kampanju prikupljanja glasova za film. Jedan od holivudskih publicista se priseća:

- Sve je počelo sa Harvijem (Vajnstinom)… Ne sećam se da sam ikada doživeo takav pritisak iz drugih studija… On je direktno zvao ljude i optuživao ih. Zaista se ponašao kao zver.

Vajnstinov najveći izazov bio je da pridobije skeptične članove Akademije. Da bi to uspeo, uključio je marketinški mehanizam koji mu je pomogao da dobije statuetu za "Engleskog pacijenta" i nominacije za "Pulp Fiction" i "The Crying Game".

Samo, ovoga puta se Vajnstin borio protiv holivudskog maga Spilberga, čiji je film bio najozbiljniji pretendent za nagradu ("Spasavanje redova Rajana" takođe je osvojilo Zlatni globus, ali za najbolju dramu). Broj nominovanih za Oskara u to vreme još uvek je bio ograničen na pet i neće biti proširen na 10 do 2011.

Iz Miramaxa su širene glasine da, posle prvih 15 minuta filma "Spasavanje redova Rajana", nema mnogo toga vrednog za videti.

Međutim, Stiven Spilberg navodno nije želeo da se "valja u blatu Sa Harvijem", a sama kampanja za film bila je vrlo slaba.

Naposletku, prljava kampanja Miramaxa ispostavila se uspešnom.

 

Ostavite komentar