Showtime > Celebrity

Bio je homoseksualac i imao je svoje "DEMONE": Robert DE NIRO govorio ISKRENO o svom OCU

Čuvenom oskarovacu je još uvek teško da čita sveske u kojima je njegov otac zabeležio svoje unutrašnje borbe

Izvor: K1info/novosti.rs

12/02/2023 > 22:04

podeli vest:

Bio je homoseksualac i imao je svoje "DEMONE": Robert DE NIRO govorio ISKRENO o svom OCU
Foto: Youtube PrintScreen/Jimmy Kimmel Live


Robert De Niro stariji, otac čuvenog glumca, bio je istaknuta ličnost u umetničkom svetu Njujorka, 1940-tih i 50-tih godina, slikao je pejzaže, mrtve prirode i portrete, koristeći mešavinu apstraktnih i ekspresionističkih stilova u najsmelijim bojama.

Inspiraciju je našao u Matisu, između ostalih umetnika. Umro je 1993. godine, ostavljajući iza sebe 4 sveske ispunjene njegovim unutrašnjim mislima, pisane više od 10 godina.

A kako kaže glumac, njemu je i dalje teško da ih čita.

Robert De Niro, je autorima knjige o svom ocu umetniku De Niru starijem, omogućio pristup memoarima koje je slikar napisao.

Čuveni oskarovac opisuje da se u dnevnicima nalaze intimne ispovesti i ''demoni'' njegovog oca, uključujući i borbu da zaradi dovoljno novca i da ostvari umetničko priznanje. Između ostalog, on govori i o zabrinutosti za mentalno zdavlje i homoseksualnost, koja je kasnije i razorila njegov brak.

- Želim da ih čitam, pročitaću ih kada mi bude dobro... ali, trenutno se tako nosim sa tim - rekao je Robert De Niro za Observer.

- Bilo mi je tužno da čitam. Imao je svoje demone... žao mi je - rekao je glumac kada je pročitao neke odlomke.

U jednom odlomku, njegov otac je napisao da se moli dok se ne izlečim od svoje mentalne i emocionalne bolesti.

- Ako Bog ne želi da budem homoseksualac, za šta imam toliko krivice, on će naći ženu koju ću voleti i koja će voleti mene. Ali zaista ne želim da se moja homoseksualnost izleči - napisao je slikar.

Ovakve pasuse njegovom sinu je utoliko teže pročitati, jer De Niro stariji nije sa njim razgovarao o svojim strepnjama, ili bar samo na nejasan način.

De Niro stariji živeo je život klasičnog umetnika, u ateljeu koji je bio u haosu, priseća se njegov sin. Rođen u Sirakuzi, Njujorku, u irsko-italijanskoj porodici, De Niro stariji bio je čudo od deteta. Sa samo 11 godina, Muzej umetnosti u Sirakuzi, dao mu je čak sopstvenu sobu u kojoj je radio.

De Niro junior rekao da je pomogao svom ocu kada je uspešno počeo da se bavi glumom.

A na pitanje da li je borba njegovog oca bila još teža u odnosu na njegov uspeh, De Niro je objasnio šta je njegov otac rekao.

- Otac je pričao: "Voleo bih da i ja imam uspeha". Uvek mi je govorio da veliki umetnici se prepoznaju mnogo mnogo godina pošto ih više nema - rekao je glumac.

Dok je odrastao, De Niro nije shvatao borbe svog oca sa samim sobom, zbog svoje seksualnosti.

- Nisam bio svestan toga... majka mi je rekla jednom kasnije, kada sam bio mladić, nekako da naslutim. Nekako sam shvatio - rekao je on.

 

 

 

Ostavite komentar