Priče > Društvo

Parfem, KOVERTA, bombonjera i FLAŠA PIĆA, pa tek onda u BOLNICU: Kako se izboriti sa KORUPCIJOM

Šta je treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije

Izvor: K1info/rts.rs

08/12/2022 > 22:22

podeli vest:

Parfem, KOVERTA, bombonjera i FLAŠA PIĆA, pa tek onda u BOLNICU: Kako se izboriti sa KORUPCIJOM
Foto: Pixabay.com


Na konferenciji "Procena rizika korupcije" rečeno je da su borba protiv korupcije i dalji razvoj institucionalnog okvira u toj oblasti i dalje ključni prioriteti vlasti u Srbiji. Iz Ministarstva pravde najavljuju izradu nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Parfem, puna koverta, flaša pića, pa u bolnicu. Ta rasprostranjena, za mnoge uobičajena pojava, slika je korupcije na mikro planu. Uz zdravstvo, građani, pokazuju istraživanja, kao najkorumpiranije vide sudstvo i policiju. Korupcija je treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije.

Foto: Unsplash.com

 

- Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije. Ona ne staje na granicama i protiv nje je borba moguća samo kroz međunarodnu saradnju. Misija OEBS-a ostaje posvećena podršci Srbiji. Korupcija uništava države, a mi želimo da Srbija bude snažna - rekao je šef Misije OEBS-a Jan Bratu.

Snažna borba protiv korupcije počinje procenom rizika – saglasni su stručnjaci i predstavnici institucija. To, kažu, mora da se uradi analizom svih propisa i jačanjem profesionalnog integriteta zaposlenih u javnom sektoru.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić kaže da procena rizika od korupcije predstavlja sistemski alat koji se koristi sa ciljem da se identifikuju mesta osetljiva na korupciju i razvijaju delotvorne strategije za upravljanje tim rizicima.

- Cilj efikasnog upravljanja rizicima od korupcije je zaštita javnog interesa, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, blagovremeno pružanje adekvatnih usluga građankama i građanima kao i zakonito upravljanje javnim resursima - rekao je Sikimić.

Resorno ministarstvo najavljuje donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije za narednih pet godina.

- To je najznačajniji poduhvat na kojem Mnistarstvo pravde trenutno radi na polju borbe protiv korupcije, jačanje kapaciteta službe finansijske forenzike u Tužilaštvu za organizovani kriminal i drugim organima svakako ostaje jedan od prioriteta Ministarstva pravde - kaže ministarka pravde Maja Popović.

Podseća da je krajem prošle godine izmenjen zakon o sprečavanju korupcije. Te promene međunarodni izveštaji ocenili su kao korak napred uz napomenu da bi ono na šta se odnosi trebalo da se proširi i na nosioce najviših javnih funckija.

 

 

 

Ostavite komentar