Priče > Društvo

PLANINE i banje PREBUKIRANE: Srbi će DAN PRIMIRJA da iskoriste ZA SVE PARE

Najpopularnija i najtraženija mesta u Srbiji su Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Vrnjačka Banja, Soko i Prolom banja

Izvor: K1info/Tanjug

09/11/2022 > 10:44

podeli vest:

PLANINE i banje PREBUKIRANE: Srbi će DAN PRIMIRJA da iskoriste ZA SVE PARE
Foto: RINA


U hotelima, apartmanima i vikendicama širom Srbije gotovo da se više ne može pronaći slobodno mesto tokom predstojećeg neradnog produženog vikenda.

Veliki broj Srba odlučio je da državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu provede u nekoj od turističkih atrakcija naše zemlje, pa se mesto više tražilo na planinama, jezerima, u banjama... 

Sa druge strane, neki su odlučili da iskoriste to što više ne postoje zabrane putovanja zbog epidemije koronavirusa, pa su rezervisali kratko putovanje u nekoj od evropskih prestonica. Najzanimljivije za naše građane bili su Atina, Istanbul, Budimpešta, Prag, Rim...

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija srbije YUTA, Aleksandar Seničić ističe da su svi kapaciteti u Srbiji su gotovo popunjeni

- Sada je povećano interesovanje, skoro svi kapaciteti u Srbiji koji su zanimljivi za boravak naših gostiju, pre svega planine, banje, gradovi, uglavnom su popunjeni, ali sam siguran da će oni najuporniji naći mesto - rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, najpopularnija i najtraženija mesta u Srbiji su Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Vrnjačka Banja, Soko i Prolom banja.

- U neposrednom okruženju je i Republika Srpska vrlo aktuelna, Banja Luka i Trebinje, ali u Srbiji imamo i povećanje gostiju u gradovima. Sve usluge su poskupele, imamo jednu inflaciju u vremenu u kojem živimo, povećanje cena energenata je uticala na to, pa su cene poskupele u Srbiji. Kada govorimo o uslugama u hotelijerskom sektoru između 15 i 20 odstvo - rekao je Seničić.

Foto: Pexels.com

Budimpešta je jedna od popularnih destinacija

Kako kaže, u inostranstvu najtraženija destinacija su gradovi u neposrednom okruženju.

- Kada govorimo o inostranim aranžmanima, pre svega evropski gradovi u našem okruženju - Solun, Atina, Istanbul, Sofija, Budimpešta, Prag, Beč, severna Italija, to su sve aranžmani koji su bili vrlo popularni, a dosta jeftini. Cene su se kretale od 80 do 130 evra.  I gradovi u neposrednom okruženju, kao što su Skoplje, Ohrid, Sarajevo, iTrebinje bili su traženi. Postojalo je veliko interesovanje putnika iz avio aranžmana za Rim, Barselonu, Valensiju - rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, uvek je veći broj ljudi koji se odlučuje za autobuski prevoz, s obzirom na cene koje su izuzetno konkurentne u odnosu na bilo koju drugu ponudu, pa čak i na ponudu smeštaja u Srbiji.

- Kad je reč o avionskim aranžmanima, to po logici stvari imamo daleko manji broj sedišta, mesta, pa i putnika, ali ovo godine je interesovanje i za putovanje avionom u evropske gradove bilo daleko veće u odnosu na protekle dve godine - rekao je Seničić.

 

Ostavite komentar