Priče > Društvo

KONAČNO ODLIČNA VEST: Država plaća vantelesnu oplodnju za žene do 45 godina

Veći broj žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, moći će da putem veštačke oplodnje dobije prvo ili drugo dete

Autor: Tanjug

14/07/2022 > 16:30

podeli vest:

KONAČNO ODLIČNA VEST: Država plaća vantelesnu oplodnju za žene do 45 godina
Foto: Pixabay.com


Vantelesna oplodnja o trošku države biće ubuduće omogućena i ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je do sad bio slučaj, odlučila je Vlada Srbije. Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za 2022. godinu, kojom će se to i omogućiti.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic/nr

 

Ovom odlukom, većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, omogućeno je da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, do 45 godine starosti dobiju prvo ili drugo dete, saopšteno je iz vlade.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu.

Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike - rešavanje problema neplodnosti u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar