Priče > Društvo

Carina UPOZORAVA na LAŽNE NAGRADNE IGRE u NJENO ime: Ništa ne plaćajte bez provere!

Obaveštenja stižu sa zvaničnog domena carina.rs, a nikako sa besplatnih servisa za elektronsku poštu (gmail, yahoo...), podsećaju iz Carine

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 15:32

podeli vest:

Carina UPOZORAVA na LAŽNE NAGRADNE IGRE u NJENO ime: Ništa ne plaćajte bez provere!
Foto: Unsplash.com


Uprava Carine upozorila je danas na pojavu internet prevaranata, koji se obraćaju u ime carine povodom lažnih nagradnih igara, i apelovala na građane da ne plaćaju bilo kakvu poštarinu, otpremninu, uvozne dažbine bez detaljne provere.

Kako se navodi u saopštenju Uprave Carina, šlužbenici carinsko-poštanskih ispostava, ali i oni koji rade na granici, svedoci su sve češćih prevara sa interneta, a žrtve iznude novca su primaoci navodnih pošiljaka iz inostranstva, koje sadrže skupe poklone ili pak veliki novac osvojen na sumnjivim lutrijama i nagradnim igrama.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

 

Prevaranti se građanima obraćaju u ime carinske službe Srbije ili navođenjem adresa carinskih ispostava kao mesta za preuzimanje navodnih nagrada ili pošiljaka, pritom zahtevajući izmirivanje dažbina u vrlo kratkom vremenskom roku.

Carina je već upozoravala na slučaj gospođe, koja je pozvala prelaz Horgoš kako bi preuzela automobil marke Smart, koji je navodno osvojila na nagradnoj igri, kao i na slučaj prevarenih građana kojima je rečeno da su osvojili Ladu Nivu.

Ističu da građani treba da imaju na umu da oni ne organizuje nikakve nagradne igre, da njena obaveštenja stižu sa zvaničnog domena carina.rs, a ne sa popularnih besplatnih servisa za elektronsku poštu (gmail, yahoo itd.), kao i da nikada zvanično obaveštenje nikada neće poslati preko društvenih mreža.

Sem toga, ako je reč o pošiljci, rok za njihovo čuvanje je 30 dana, ne nekoliko sati, a ako nešto zaista treba da se preuzme na prelazu, o tome bi vas svakako obavestio ovlašćeni carinski službenik.

Ukoliko vas elektonska pošta upućuje na neku od carinsko-poštanskih ili graničnih ispostava, njihove kontakte možete pronaći na sajtu Uprave carina Srbije.

Uprava carina upozorava građane i da ne ostavljaju svoje lične podatke, jer oni kasnije mogu biti zloupotrebljeni, te da je u takvim situacijama najbolje da se obrate policiji i prijave slučaj.

 

 

 

 

Ostavite komentar