Priče > Društvo

SPREMITE SE ZA VELIKE NOVINE U PROSVETI! U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave!

U školskoj 2024/2025. počinje realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

28/05/2024 > 12:08

podeli vest:

SPREMITE SE ZA VELIKE NOVINE U PROSVETI! U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave!
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju konferencije "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost", da će u Srbiji u školskoj 2024/2025. početi realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada. Ona je navela da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednjih stručnih škola, kao i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima. Objasnila je da su neki od ovih planova i programa inovirani i osavremenjeni, a da su neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

-Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu-, rekla je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ministarka je napomenula da su svi ovi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani su i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije. Kako je istakla, oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere.

-Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života-, navela je ona.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Đukić Dejanović je istakla da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje. Kako je navela, ogroman broj kompanija u Srbiji, ali i u Austriji i EU, smatra da će kvalifikovana radna snaga biti jedan od najvećih izazova u budućnosti. Konferenciji su prisustvovali i ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Jirgen Šreder, direktor Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju Jakob Kaliče i Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije. Pre početka Konferencije, ministarka je pozdravila učenike srednje ugostiteljske škole koji su na praksi u hotelu "Palas" i profesore, sa kojima je razgovorala o njihovim iskustvima, stručnom obrazovanju, njihovim očekivanjima i rezultatima

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ostavite komentar