Vesti > Društvo

CRNI BILANS BATUTA: Broj obolelih od ove ZARAZNE BOLESTI prešao 100, više od polovine je samo u BEOGRADU

Male boginje su u poslednjih sedam dana dijagnostikovane kod još 7 osoba

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

27/05/2024 > 14:47

podeli vest:

CRNI BILANS BATUTA: Broj obolelih od ove ZARAZNE BOLESTI prešao 100, više od polovine je samo u BEOGRADU
Foto: Shutterstock


Umesto da jenjavaju, male boginje se i dalje šire Srbijom. Sada smo i zvanično prešli trocifren broj obolelih, te je od početka godine, prema poslednjim podacima, registrovano 106 slučajeva malih boginja u našoj zemlji. Zaraza se iz Srbije proširila i na Republiku Srpsku.

 Male boginje su, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za sedam dana (od 19 - 26. maja) dijagnostikovane kod još 7 osoba. To je u odnosu na dve sedmice ranije (od 12 - 19. maja) blagi pad broja obolelih, budući da je tada za nedelju dana registrovano 11 novih slučajeva.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, ne treba zaboraviti da je u našoj zemlji je, za manje od šest meseci ove godine već zabeleženo duplo više slučajeva malih boginja nego u celoj 2023. godini! 

Naime, prеthоdnе gоdinе rеgistrоvаnо је ukupno 50 slučајеvа mоrbilа u Srbiji, a od početka 2024. (zaključno sa nedeljom, 26. majom) čak 106 obolelih od malih boginja.

Više od polovine slučajeva u Beogradu

Po broju obolelih i dalje prednjači Beograd sa 68 dijagnostikovanih slučajeva. To je u odnosu na prethodnu sedmicu izveštavanja, četiri nova slučaja morbila, a što je više od polovine ukupnog broja novih slučaja u prethodnoj nedelji.

Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih. 

Ostavite komentar