Priče > Društvo

GOJAZNOST KOD DECE UZIMA MAHA! U Srbiji povećan broj obolelih od MIOKARDITISA: Posebnu pažnju obratite na OVE SIMPTOME

Kako je rekao, danas deca imaju lošiju toleranciju za napor, često su umorna, a to može biti simptom velikih problema

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

23/04/2024 > 18:39

podeli vest:

GOJAZNOST KOD DECE UZIMA MAHA! U Srbiji povećan broj obolelih od MIOKARDITISA: Posebnu pažnju obratite na OVE SIMPTOME
Foto: Shutterstock


U Srbiji je povećan broj dece sa miokarditisom, a to smo primetili i mi, i kolege iz Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", otkrio je na današnjoj najvećoj regionalnoj zdravstvenoj konferenciji "Health up" prof. dr Goran Vukomanović, pomoćnik direktora i šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

On je kazao da deca sve gojaznija, imaju visok pritisak i holesterol, i užasno lošu toleranciju na napor.  Objasnio je da zdrava fizička aktivnost podrazumeva jednosatni trening, a to je, naglasio je, jedan posto našeg budnog stanja.

- Treba da izdvojimo 3 do 4 procenta aktivnog budnog stanja, da bismo živeli zdravo. Uz zdravu ishranu i zdrav san, naravno, možemo puno da uradimo za naše zdravlje - kaže dr Vukomanović.

Foto: Shutterstock

 

Nažalost, naveo je da su i on i njegove kolege iz UDK Tiršova i sa Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" primetili da im se javlja sve više dece sa miokarditisom.

- Imamo ogroman broj dece koja imaju miokarditis. Prevencija je važna u smislu ranog otkrivanja. Ta bolest može da se manifestuje jako teškim stanjima. Između ostalog i aritmijama kod sportista. I vakcinacijom to može da se prevenira, jer šansa da neko dobije srčani i moždani udar, a ima grip je mnogo veća. Međutim, mi imamo problem da sprovedemo vakcinu koja je obavezna - kazao je prof. dr Vukomanović na Health up konferenciji i istakao da je ishrana prve dve godine dece ključna da njegove kolege nemaju posla: 

I deci, naveo je, može se pomoći zdravom ishranom, ali i lekovima.

- Radimo na oba koloseka - i na prevenciji, i na implementiranju vrhunskih dijagnostičko-terapijskih procedura - rekao je dr Vukomanović.

Foto: Pexels.com

 
Redovan EKG deci

Svako dete ima pravo da bude zdravo a prema njegovim rečima cilj je uvođenje skringa, da se radi EKG srca u svim domovima zdravlja. 

Za razliku od starijih osoba, bol u grudima kod dece nikada nije znak za bolest srca, a simptome koji se kod njih javljaju roditelji nekada nipodaštavaju.

Na sreću, kod dece su izuzetno retki srčani i moždani udari.

- Suštinski to su simptomi gde u stvari deca počinju da se ponašaju drugačije u odnosu na vršnjake i u odnosu na prethodni period. Lošije tolerišu fizičku aktivnost u kontinuitetu, ne zamara se ponekad, nego sve više, traži više da se odmori, menja boju lica, menja boju usana, iako to nikada nije bilo - kaže Vukomanović.

Ostavite komentar