Priče > Društvo

ZABRANJUJU SE DEČJI BRAKOVI U SRBIJI! Jezivi bilans među maloletnicima: "Nema tolerancije, to je NASILJE"

Tokom prošle godine identifikovana su 182 deteta u maloletničkim brakovima

Izvor: K1info/novosti.rs

Autor: Kristina Jokić

19/04/2024 > 10:45

podeli vest:

ZABRANJUJU SE DEČJI BRAKOVI U SRBIJI! Jezivi bilans među maloletnicima: "Nema tolerancije, to je NASILJE"
Foto: Shutterstock


Sklapanje dečjih brakova u Srbiji ubuduće će biti zabranjeno. Ovo je planirano izmenama Porodičnog zakona, na kojima radi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

- Planirane su izmene i dopune Porodičnog zakona kojima će biti ukinuta mogućnost sklapanja dečjih brakova - potvrđeno je u ovom Ministarstvu.

- Kada je u pitanju okvirni broj maloletničkih brakova, raspolažemo podatkom do kojeg je došao Republički zavod za socijalnu zaštitu nakon analize godišnjih izveštaja centara za socijalni rad za 2023. Tokom prošle godine, centri su identifikovali 182 deteta u maloletničkim brakovima, od kojih je 12 (6,6 odsto) dečaka i 170 (93,4 odsto) devojčica. 

U odnosu na prethodnu godinu, kako navode, opao je broj identifikovane dece za 10,3 odsto (u 2022. ih je bilo 203).

- U ovaj broj ulaze kako deca koja su sklopila brak, tako i ona koja žive u zajednici koja nije formalizovana kao brak, ali to po svojoj suštini jeste - dodaju u ovom resoru.

Dečiji brak jedan od oblika nasilja

Prethodno je ministarka prof. dr Darija Kisić izjavila da je maloletnički brak jedan od oblika nasilja i kao takav mora da ima nulti stepen tolerancije. Takođe je rekla da se ovo mahom odnosi na žene, na pripadnike romske nacionalnosti, i da je bitno da se promoviše značaj obrazovanja, jer je to direktan put da se ovoj deci omogući da donose sopstvene odluke.

U organizaciji "Praksis" pozdravljaju najavljene novine. Posebno ih, kako kažu za "Novosti", raduje konačno uvođenje definicije deteta, kako bi se sprečila različita tumačenja o starosnoj dobi osobe koja se smatra detetom. 

- Od velikog je značaja najava da će se ukinuti mogućnost sklapanja ranog braka, jer sada, po članu 23 Porodičnog zakona, maloletno lice starije od 16 godina legalno može da sklopi brak ako pre toga kroz vanparnični postupak dobije dozvolu suda - navode u "Praksisu".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Postupak se pokreće predlogom onog koji želi da stupi u brak, a mlađi je od 18, a kad nijedno od lica ne ispunjava propisani uslov, postupak se pokreće zajedničkim predlogom. U vanparničnom postupku sud ispituje sve činjenice od značaja za utvrđivanje da li postoji slobodna volja i želja maloletnika za brak, kao i da li je on dostigao telesnu i duševnu zrelost. U postupku je od posebnog značaja mišljenje nadležnog centra za socijalni rad.

Podaci iz istraživanja "Praksisa" iz 2020. godine ukazuju da centri za socijalni rad u malom broju slučajeva daju negativna mišljenja maloletnicima starijim od 16 godina (samo 14 odsto, a bez Beograda samo dva odsto).

Rani brakovi koji se sklope na legalan način imaju mali udeo u ukupnom broju dečjih brakova u Srbiji, jer je neformalnih brakova znatno više.

 Podaci Unicefa pokazuju da je 55,7 odsto žena romske nacionalnosti stupilo u rani brak pre 18. godine, naspram 7,9 odsto žena koje ne žive u romskim naseljima. Oko 34 odsto romskih devojčica između 15 i 19 godina sada je u braku ili vanbračnoj zajednici.

Ostavite komentar