Priče > Društvo

MALE BOGINJE SE ŠIRE NEVEROVATNOM BRZINOM! Potvrđeni NOVI SLUČAJEVI u Beogradu, ovaj uzrast dece najviše POGOĐEN

Ukupan broj obolelih u pretsonici je 21

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

27/02/2024 > 12:50

podeli vest:

MALE BOGINJE SE ŠIRE NEVEROVATNOM BRZINOM! Potvrđeni NOVI SLUČAJEVI u Beogradu, ovaj uzrast dece najviše POGOĐEN
Foto: Shutterstock


U Beogradu su potvrđeni novi slučajevi obolevanja od malih boginja, tako da je ukupan broj obolelih u pretsonici, u kojoj je prošle godine prijavljena epidemija 21. 

Među obolelima 8 je uzrasta 8 do 19 godina, 6 je dece uzrasta od 3 do 5 godina, jedan oboleo je uzrasta od 20 do 25 godina i 6 obolelih su stariji od 40 godina.

U odnosu na vakcinalni status obolelih 14 obolelih osoba je nevakcinisano, vakcinalni status za 5 odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom.

Nakon prva dva potvrđena slučaja morbila u Beogradu, 6. i 7. februara, a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u okviru uvedenog pooštrenog nadzora nad morbilima sprovodi se dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda, formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila, vrši se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile, obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda, kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda, i vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih.

Ostavite komentar