Priče > Društvo

BEOGRAD DOBIJA 8 NOVIH VRTIĆA! Evo kada počinju PRIJAVE za predškolske ustanove

Konkurs za upis dece u predškolske ustanove Beograda može se odviti i putem eUprave

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

27/02/2024 > 10:45

podeli vest:

BEOGRAD DOBIJA 8 NOVIH VRTIĆA! Evo kada počinju PRIJAVE za predškolske ustanove
Foto: Shutterstock


Prijave za upis dece u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beogradu biće otvorene u aprilu, a ove godine očekuje se proširenje kapaciteta jer je u toku izgradnja osam novih vrtića, izjavila je Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Konkurs za upis dece u predškolske ustanove koji su u sistemu Grada Beograda će i ove godine biti u aprilu mesecu. U međuvremenu se pripremamo za taj mesec upisa koji je nama uvek aktivan, prikupljamo podatke o slobodnim mestima, istovremeno radimo na proširivanju kapaciteta, pa verujemo da ćemo i ove godine spremno dočekati upis, kao i prethodnih godina - rekla je Čamagić za Tanjug.

Ona je dodala da, pored onoga što je redovna procedura, a to je praćenje dolaznosti dece u vrtiće i praćenja slobodnih mesta, ove godine su u izgradnji novi vrtići što će uticati na proširenje kapaciteta.

Foto: Freepik.com

 
Grade se novi vrtići

- U Gradu Beogradu gradi se osam objekata, novih vrtića. Pored radova na vrtiću u Borči koji će moći da primi 270 mališana, u naselju Braće Jerković koji će imati isti toliki kapacitet od 270 dece radovi su daleko odmakli, a u narednim danima očekuje se završetak adaptacije stare škole u vrtić u naselju Umčari koji će imati kapacitet da primi oko 100 mališana - rekla je Čamagić.

Ona je napomenula da se u Mesnoj zajednici u naselju Zuce preuređuje u vrtić sa oko 60 mesta, zatim, završava se vrtić u Bariču, koji će biti centralni objekat za to naselje opšptine Obrenovac i moći će da primi više od 200 dece, dok će u Ovči biti izgrađena centralna kuhinja i objekat sa 140 mesta za prijem dece.

- Nastavićemo da gradimo i da povećavamo kapacitete kako bismo mogli da izađemo u susret željama svih roditelja, a očekujemo da boljitku u ovoj oblasti znatno doprinesu i mere koje smo doneli, a tiču se besplatnog boravka dece u državnim vrtićima, kao i povećanja iznosa koji dobijaju roditelji čija deca pohađaju privatne vrtiće - rekla je Čamagić.

Foto: Shutterstock

 
Konkurs za upis i preko eUprave

Ona je podsetila da je pošle godine na konkursu za upis dece u predškolske ustanove grada Beograda - putem eUprave, odnosno usluge eVrtić, pristiglo ukupno 20.560 prijava.

- Ukupan broj slobodnih mesta je bio 14.216. Nakon objavljivanja preliminarnih lista, podneta je 4.801 žalba, od čega je 1.786 pozivno rešeno. Broj dece na čekanju mesta u predškolskim ustanovama je oko 2.500 - rekla je Čamagić.

Ona je precizirala da se u sistemu državnih predškolskih ustanova trenutno nalazi oko 58.200 dece, dok je u privatnim predškolskim ustanovama upisano oko 23.300 dece.

Ostavite komentar