Priče > Društvo

DA SE "RIBNIKAR" VIŠE NIKADA NE PONOVI - uvode se STROŽIJE MERE u školama! Evo šta čeka ĐAKE, nastavnike i roditelje

Novi pravilnik će se primenjivati od 22. februara

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/02/2024 > 10:59

podeli vest:

DA SE "RIBNIKAR" VIŠE NIKADA NE PONOVI - uvode se STROŽIJE MERE u školama! Evo šta čeka ĐAKE, nastavnike i roditelje
Foto: Pexels.com


Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen je sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u proteklih godinu dana, a u primeni će biti od 22. februara.

Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete izjavila je danas da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere što do sada nije bio slučaj.

- Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno- disciplinski postupak - rekla je Vuković.

Kako je navela, postupanje u kriznim situacijama važan je deo novog Pravilnika.

- Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnost i da umanjimo stres sa kojima se škola nosi - direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodile ceo sistem i bile okidač za uvođenje ovih procedura - kazala je Vuković.

Tim za krizne situacije

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.

- Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja - istakla je Vuković.

Dodala je da je Pravilnik objavljen 14. februara.

- Primena uvek počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i možemo očekivati 22. februara da se primenjuje u školama - rekla je Vuković.

Ostavite komentar