Priče > Društvo

POČELE ISPLATE FINANSIJSKE POMOĆI OBOLELIMA OD RETKIH BOLESTI! Od početka februara pristiglo više od 1.000 zahteva

Prvo kreću isplate jednokratne novčane pomoći, a zatim i vaučeri

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

16/02/2024 > 09:46

podeli vest:

POČELE ISPLATE FINANSIJSKE POMOĆI OBOLELIMA OD RETKIH BOLESTI! Od početka februara pristiglo više od 1.000 zahteva
Foto: ATA Images


Počele su isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera.

Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta života porodica osoba sa retkim bolestima rekla je za Tanjug da je prijavljivanje za pomoć i podršku pacijentima sa retkim bolestima počelo 29. januara i da je do sada pristiglo više od 1.000 zahteva, od čega su 534 prijave bile sa kompletiranom dokumentacijom, te su za te pacijente Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ poslati upiti.

- Od 534 upita, 128 pacijenata je upisano u Registar obolelih lica sa retkim bolestima. Do sada je izrađeno 40 rešenja i krenule su isplate - rekla je Jovović.

Foto: Shutterstock

 

Ona je navela da se prvo kreće sa isplatom jednokratne novčane pomoći, a da, kada je reč o vaučerima za lekove i medicinska sredstva, kao i vaučerima za rehabilitaciju i rekreaciju, oni će u narednom periodu biti poslati na kućne adrese pacijenata za one za koje su izrađena rešenja.

- Takođe kao često pitanje dobijamo i to na koji način će rešenja stizati, rešenja takođe pacijentima stižu na kućnu adresu - rekla je Jovović.

Objasnila je da je moguće prijaviti se za sve tri vrste pomoći, da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

- Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i word dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije - kaže Jovović.

Prema njenim rečima, jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu 35.000 dinara, a vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

Ostavite komentar