Priče > Društvo

Darija Kisić iznela OHRABRUJUĆE VESTI! Stopa FERTILITETA U PORASTU, sve više novorođenčadi

Ministarka je rekla da ako se gleda stopa nataliteta i ona je veća u odnosu na 2011. godinu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

14/02/2024 > 12:12

podeli vest:

Darija Kisić iznela OHRABRUJUĆE VESTI! Stopa FERTILITETA U PORASTU, sve više novorođenčadi
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da stopa fertiliteta koja računa broj novorođene dece u odnosu na ukupan broj žena u fertilnom periodu u Srbiji raste, pogotovu od 2016. godine kada je država spremno ušla u izazov borbe sa demografskim promenama.

- Iako praktično svi demografi, sve procene kažu da za procenu prvih efekata je potrebna makar jedna decenija, mi smo jako srećni što su prvi efekti počeli da se vide već u kraćem vremenskom periodu koji se pre svega ogledaju u porastu stope fertiliteta - navela je Kisić.

Kisić je za TV Prva izjavila da ako se gleda stopa nataliteta, koja predstavlja broj rođene dece na ukupan broj stanovnika, ona je veća u odnosu na 2011. godinu.

Govoreći o prirodnom priraštaju, ministarka je istakla da je značajno manji broj umrlih i dodala da je prirodni priraštaj povoljniji nego što je bio prethodnih godina.

- Međutim, on je i dalje negativan i ne treba da nas teši što je povoljniji, ne treba da nas teši što nam je stopa fertiliteta jedina u porastu u odnosu na sve zemlje u okruženju, zato što je to i dalje daleko od one stope fertiliteta koja je potrebna za održavanje broja stanovnika - ukazala je Kisić.

Kisić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je cilj Srbije da do 2027. godine stop fertiliteta raste i dosegne vrednost od 1,75.

- Nije to jednostavno, pogotovo videći kako to većina zemalja nije uspela, a da li je moguće, mi smo pokazali da jeste, imajući u vidu ovaj rast od 2016. godine - naglasila je Kisić.

Kako je navela Kisić, 2011. godine podrška za rađanje deteta iznosila je oko 31.000 dinara, dok je danas ona povećana skoro 20 puta i iznosi 500.000 dinara za prvo i 600.000 dinara za drugo dete.

Kisić je objasnila da u poslednjih nekoliko godina raste broj žena sa najvišim nivoom obrazovanja koje rađaju treće i četvrto dete.

- Posebno poslednjih godina sve veći broj žena koji su značajan broj svojih godina života potrošile na školovanje i obrazovanje, odlučuje se da ima više dece. I to je ono što nas ohrabruje - rekla je Kisić.

Dodala je da je prošle godine 400 miliona dinara opredeljeno u 52 lokalne samouprave, izgrađeno 19 različitih dečjih igrališta, rekonstruisano 23 vrtića.

- U našem ministarstvu gotovo polovina budžeta usmerena je ka radu sa lokalnim samoupravama, gde ministarstvo ulaže 60 odsto, lokalne samouprave 40 odsto i zajedno na lokalnom nivou ojačavamo pronatalitetnu politiku. Prošle godine smo podržali na takav način 52 lokalne samouprave. Istu količinu novca, istu svotu novca smo opredelili i ove godine - navela je ministarka.

Ostavite komentar