Priče > Društvo

Kažnjavanje za prekrivanje tablica komplikovano, zavisi od nadležnosti!

Ističe da kamere za detekciju prekršaja mogu da registruju tu vrstu prekršaja

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Ognjen Nestorović

10/02/2024 > 23:24

podeli vest:

Kažnjavanje za prekrivanje tablica komplikovano, zavisi od nadležnosti!
Foto: Youtube PrintScreen/RTV Mag


Pripadnici saobraćajne policije prilikom svojih redovnih zadataka zaustavljaju i kontrolišu svako vozilo za koje uoče da ima neku promenu na registarskim tablicama, ali kada su u pitanju parkirana vozila sa prekrivenim tablicama, tu je situacija mnogo komplikovanija i zavisi od nadležnosti, izjavio je danas Miloš Jovićević iz Uprave saobraćene policije.

"Tu treba razlikovati više slučajeva u zavisnosti od nadležnosti različitih ili komunalnih preduzeća, ili pripadnika komunalne milicije ili pripadnika saobraćene policije. Pa su i različiti postupci - gde je to vozilo parkirano, da li je na uređenom, zoniranom parking mestu ili na nekom mestu gde nije dozvoljeno parkiranje. Pa i različite institucije postupaju u zavisnosti od slučaja do slučaja", rekao je Jovićević Tanjugu.

On je naveo da je saradnja saobraćajne i komunalne policije svakodnevna i na zavidnom nivou i ne samo zbog tog problema.

Jovićević ističe da, kada su sankcije u pitanju, pripadnici saobraćene policije na vozilu na putu sankcionišu za prekršaje one vrste, odnosno kada registarske tablice nisu postavljene na propisan način, odnosno nisu vidljive.

"Kontrola se sprovodi na način da se vozilo zaustavlja prvenstveno na bezbedan način, da se vozaču predoči određeni prekršaj i ako su ispunjeni uslovi, novčana kazna je u fiksnom iznosu od 10.000 dinara. Pričamo o tablicama koje nisu postavljene na propisan način ili nisu čitljive, kao i o registracionoj nalepnici", rekao je Jovićević.

Ističe da kamere za detekciju prekršaja mogu da registruju tu vrstu prekršaja, a da zatim saobraćajna policija koristi različite operativne metode kako bi došla do stvarne, odnosno pune registarske oznake, da bi mogla da preduzima dalje mere u cilju pozivanja vlasnika vozila za izvšenje određenog prekršaja.

"Važno je napomenuti, da treba da razlikujemo kako su te tablice maskirane,  odnosno prepravljene. Da li je na njima bilo neke trajne promene, mehaničke, da li možemo da pričamo o ispunjenju bića nekog krivičnog dela, ili možemo da pričamo samo o elementima prekršaja koje su predviđene za tu vrstu prekršaja", naveo je Jovićević.

Damir Okanović iz organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja je rekao da Beograd ima jako dobar sistem za automatsko prepoznavanje i praćenje registarskih tablica koji se koristi ne samo da bi se uočila vozila koja nisu registrovana, već i ona koja su ukradena i pod istragom.

"I sada se postavlja pitanje da li sistem u koji su uloženi veliki resursi može da se izigra time što stavite samo jedan papirić na registarsku tablicu", istakao je Okanović.

Kako je naveo Okanović, Zakon o bezbednosti i saobraćaju na putevima predviđa novčanu kaznu 10.000 dinara ukoliko je registarska tablica postavljena na nepropisan način ili je nečitljiva

Dodao je da ukoliko se plati u roku od osam dana, kazna iznosi 5.000 dinara.

Komentarišući bahato parkiranje vozača na nepropisnim mestima, Okanović je ukazao da je to loša poruka koja se šalje svim građanima.

"Prosto rečeno, poruka glasi, isplati se nepoštovati zakon. Mislim da zaista je to nedopustivo. Treba pre svega znatno poštovati kazne za markiranje registarskih tablica i to ne samo sa aspekta bezbednosti saobraća, već i zbog opšte bezbednosti", zaključio je Okanović.

Ostavite komentar