Priče > Društvo

OPREZ, PETARDE NISU IGRAČKA! Kazne su PAPRENE, ali povrede su MNOGO GORE

Maloletnicima su pirotehnička sredstva zabranjena

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

05/12/2023 > 14:23

podeli vest:

OPREZ, PETARDE NISU IGRAČKA! Kazne su PAPRENE, ali povrede su MNOGO GORE
Foto: Pexels.com


Srbija je zakoračila u duh praznika, a Beograd je okićen, pa tako se lagano svi pripremamo za doček Nove godine. Za mnoge su vatrometi i petarde sastavni deo provoda, ali je važno znati opasne činjenice koje oni nose sa sobom. Dovoljan je samo jedan trenutak nepažnje da od srećnog deteta naprave invalida za ceo život.

Pogrešno korišćenje pirotehničkih sredstava dovodi najčešće do eksplozije vatrometa ili petardi u ruci. Česte su i povrede lica i oka. Dr Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" upozorava na ovu opasnu "igračku" i kaže da ima slučajeva kada se petarda preseče na pola, pa se onda barut pali.

- Najčešće su povrede kada eksplodira u ruci. Pokušaju da je bace, ona ne eksplodira odmah, opet je uzmu u šaku i tad se desi - kaže dr Kravljanac.

U poslednjih 10 godina samo je u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu bilo više od stotinu pacijenata, najviše dece školskog uzrasta, koja su imala povrede zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Njih devetoro je u tom periodu ostalo bez dela šake.

Od 15. decembra do 15. januara lekarima se javi najveći broj dece, a to je i vreme kada je potražnja za pirotehničkim sredstvima najveća, kažu u prodavnicama.

Dragan Šulejić iz prodavnice pirotehnike kaže da decu informišu na više načina.

- Čak i kada dođu da kupe, pitamo ih kako koriste taj pirotehnički proizvod, jer je važno znati kako pravilno koristiti nešto. Pitam ih čak i kad su sa roditeljima, jer mi je bitno da znaju da se petarde ne drže u ruci, već se stave na zemlju i upali se fitilj - naglašava Šulejić.

Foto: Pexels.com

 
Zabranjena prodaja maloletnicima

Prema Zakonu o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima, zabranjeno je pirotehnička sredstva prodavati maloletnicima i MUP kontroliše radnje koje ih prodaju. Objekat mora da zadovolji određene uslove, firma mora da ima dozvolu, a osoblje da bude licencirano. Sve što se uveze mora da ima deklaraciju i uputstvo na kutiji.

- Bilo koji (pirotehnički) proizvod se ne drži u ruci, već se negde zabode ili veže i nema dodira sa tim onda - kaže Šulejić.

Dr Đorđe Kravljanac upozorava da se veliki broj dece povredi u prisustvu roditelja, staratelja ili neke druge starije osobe.

U toku je izrada Nacrta Zakona o eksplozivnim materijama koji bi trebalo da donese oštrije mere. Sada su kazne i do milion i po dinara. Ali, najveća kazna nije novčana.

Kome sve ovo nije dovoljno, u jednoj od prodavnica pirotehničkih sedstava svaki kupac dobija i fotografije povreda koje mogu da izazovu petarde i vatrometi.

Ostavite komentar