Priče > Društvo

Grujičić: Srbiji treba INSTITUCIJA u kojoj će MALOLETNI počinioci biti SMEŠTENI

Republička stučna komisija za mentalno zdravlje je u saradnji sa zakonodavstvom napravila predlog promena Zakona o mentalnom zdravlju

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2023 > 12:08

podeli vest:

Grujičić: Srbiji treba INSTITUCIJA u kojoj će MALOLETNI počinioci biti SMEŠTENI
Foto: Tanjug printscreen


Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je neophodno da postoji institucija u kojoj će maloletni počinioci zločina biti smešteni.

Grujičić je za Tanjug rekla da je ovim povodom ministarstvo uradilo sve ono što je obećalo i što je bilo u njegovoj nadležnosti.

- Republička stučna komisija za mentalno zdravlje je u saradnji sa zakonodavstvom je napravila predlog promena Zakona o mentalnom zdravlju gde smo upravo predvideli te maloletnike koji pravno ne odgovaraju za svoje postupke, ali koji su učinili zločinačka dela - objasnila je Grujičić.

Ministarka je dodala da su to deca koja definitivno imaju mentalni poremećaj i koja treba da se leče. 

- Kao što znate u psihijatrijskim bolestima, kao i u biloškim postoje izlečive i neizlečive bolesti. Mi imamo ljude koji su godinama u psihijatrijskim klinikama, jer nijedan lek ne može da im pomogne, a procenjeno je da su opasni i po sebe i po okolinu. O tome neće odlučivati ni ministar zdravlja, ni predsednik države, ni premijer, već struka. Kada su maloletnici u pitanju, dečiji neurolozi i psiholozi. Jedan iz Novog Sada koji je napao majku i dete, drugi iz Niša, koji je sada u Lazi Lazarević, koji je ubio svog druga. I treći je ovaj mali koji je u Institutu za psihijatriju za decu i omladinu - rekla je Grujičić.

Kako je dodala, da li će oni biti izlečeni ili ne, nije tema zakona.

Grujičić je naglasila i da joj nije jasno zašto izmena zakona koja je prošla javnu raspravu nije usvojena.

- Potpuno podržavam roditelje i razumem zbog čega su nezadovoljni. Nikakvog razloga nije bilo da se ne usvoji zakon. A zašto se to desilo, moraćete da pitate više instance od mene - zaključila je Grujičić aludirajući na roditelje dece stradale u OŠ Vladislav Ribnikar, u tragediji koja se dogodila pre tačno šest meseci.
 

Ostavite komentar