Priče > Društvo

Vratimo JEZIK u FOKUS u ovom vremenu nasilja: U toku je TAKMIČENJE "Najbolja nova srpska reč"

Za pobednike su predviđene tri novčane nagrade, od po 600, 400 i 200 evra

Izvor: K1info/Tanjug

08/10/2023 > 15:47

podeli vest:

Vratimo JEZIK u FOKUS u ovom vremenu nasilja: U toku je TAKMIČENJE "Najbolja nova srpska reč"
Foto: Tanjug printscreen


Takmičenje za izbor nove srpske reči "Najbolja nova srpska reč" raduje, jer ono jezik vraća u fokus u vremenu nasilja i nebrige prema njemu smatra profesorka Filološke gimnazije Draga Ćećez Ljukić.

Ona je, komentarišući za Tanjug glasanje za odabir najbolje reči, u kojem su se u užem izboru našle 32 reči, istakla da je nekada i poznati filolog i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Ivan Klajn predlagao slične reči za strane izraze koji su se odomaćili u srpskom jeziku.

- Živimo u veoma neobičnom i teškom vremenu za stvaraoce i posvećenike jeziku i važno je da jezikom bavimo - rekla je Ljukić.

Ona je dodala da je, kako bi obogatili srpski jezik i razumeli se na kvalitetan način, važno negovati veštinu komunikacije i slušanja i da je potrebno da u medijskom prostoru postoje emisije u kojima će se promovisati jezik. Ljukić ističe da je teško da se ove reči pojave u Rečniku srpskog jezika, jer je za to, kako je rekla, pre svega potrebno da reč bude prihvaćena u svakodnevnom govoru i uđe u literaturu.

Javno glasanje za izbor nove srpske reči traje do 15. oktobra na sajtu www.malabiblioteka.net i mogu se odabrati najviše tri reči.

Za pobednike su predviđene tri novčane nagrade za prvo, drugo i treće mesto, od po 600, 400 i 200 evra. U izbor za glasanje su reči: zascenak, beznemož, opazica, zasutravanje, uzrenje, hladovinanje - hladovinarenje, samosnaći (se), umosklop, saplačnik, neželjak, zascenje, duhoklonuće, beztebnost, letež, obesuštiniti/obesuštinjen, zrčak, prikuma, uticajac - uticajka, smućak, susramlje, otkazniti, sviđ, večnutak, premisliti, svidić - nesvidić, sebić, rakotvoran, prohujak, prikačica, raskovničar i lasnolomna.

Cilj ovog takmičenja koje je otvoreno za sve, kako je objavljeno na sajtu Mala biblioteka je "višeslojan" i želja je da se podstakne javni razgovor o vrednostima reči koje govorimo.

Predlozi reči za takmičenje su slate od 15. maja do 15. septembra i stiglo je oko 400 predloga, a svako je mogao da pošalje do pet reči koje nisu smele prethodno biti zabeležene niti u jednom srpskom rečniku, a morale su da imaju i objašnjenje značenja, nadahnuća i cilja predloga.

Ostavite komentar