Priče > Društvo

Delo Belog Markovića zauvek utkano u sećanje našeg naroda - otkrivena skulptura našem književniku

Na Kneževom polju, na Povlenu otkrivena skulptura posvećena pesniku Radovanu Belom Markoviću

Autor: Tanjug

28/08/2022 > 18:11

podeli vest:

Delo Belog Markovića zauvek utkano u sećanje našeg naroda - otkrivena skulptura našem književniku
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu, da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

Vučic je ocenio da je Beli Marković u kontekstu večite borbe krajnosti, stvarao duboko usađen u svom zavičaju i veri.

- Mi nekako instintkivno, tumarajući između izazova uvek nađemo način da tami suprotstavimo svetlost. U tom tonu obeležavamo danas ovaj dan. Ovde odvajkada vlada mišljenje da čovek umire samo ako umre sećanje na njega. Sudeći po onome što danas vidimo, delo Radovana Belog Markovića ostaće zauvek utkano u sećanje našeg naroda - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

On je naveo da u vreme sveopšte erozije morala, srpski narod još uvek zida duhovni hram, svom ocu Svetom Savi, i da isti Srbi, kojima se spočitava manjak volje i upornosti, grade čitav jedan grad svom nobelovcu.

Akademik Matija Bećković je rekao da je Kneževo polje na Povlenu, dobilo ime po Belom Markoviću, koga je nazvao “knezom srpskog pesništva”.

- Kada se bolje zagledamo, vidimo da je taj spomenik, oduvek i bio tu. Skulptor ga je našsao u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku, čim je Radovan otputovao Lajkovačkom prugom. Nije ga izvajao, nego je svog prijatelja izbavio iz drveta - rekao je Bećković.

Ostavite komentar