Priče > Društvo

Usporite vožnju - BRZINA vam neće UŠTEDETI vreme: Počela AKCIJA pojačane KONTROLE saobraćaja

Policija će najpre sankcionisati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine

Izvor: K1info/Tanjug

07/08/2023 > 19:23

podeli vest:

Usporite vožnju - BRZINA vam neće UŠTEDETI vreme: Počela AKCIJA pojačane KONTROLE saobraćaja
Foto: Freepik.com


Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević, povodom početka akcije pojačane kontrole saobraćaja, apelovao je na vozače da prilagode brzinu i voze sporije i pažljivije.

Policija će, kako je najavljeno, najpre sankcionisati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, imajući u vidu činjenicu da je upravo to najčešći uzrok nezgoda.

- Imamo i svojevrstan slogan - "Brzina vam neće uštedeti vreme, već će vam ostaviti manje vremena da reagujete". Izbegavajte veliku brzinu u nepovoljnim vremenskim uslovima, da ne biste u opasnost doveli sebe ili nekog drugog - rekao je Stević.

Akcija pojačane kontrole saobraćajne policije trajaće od danas do 14. avgusta. U tom periodu se očekuje veći intenzitet saobraćaja, naročito tranzitnog.

Stević je najavio da će Saobraćajna policija kompletnim ljudstvom i tehnikom biti na terenu.

On je istakao da policija koristi dobro razvijen sistem za merenje prosečne brzine na koridorima, koji funkcioniše sjajno već neko vreme i koji se stalno unapređuje.

Pored toga, kako kaže, policija koristi i takozvane "dual" radare, koji mogu da snimaju pet različitih saobraćajnih traka.

- Najvažnija je prevencija. Ako sprečimo samo jednu nesreću, bićemo zadovoljniji nego da smo napisali 10.000 prekršaja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, sada je 1.500 manje povređenih i 48 manje poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Cilj je, kako kaže, da poginulih uopšte ne bude.

Osim u našoj zemlji, akcija kontrole saobraćaja sprovodiće se istovremeno i u 30 evropskih država, članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).
 

Ostavite komentar