Priče > Društvo

TAKVI SMO, verujemo MOBILNOM VIŠE nego LJUDIMA: Džabe nama što PROGNOZU prave METEOROLOZI, a ne APLIKACIJE

Prognoza se izrađuje tako što se pomnoži verovatnoća padavina iznad neke oblasti sa površinom iznad koje će pasti kiša

Izvor: K1info/Tanjug

05/08/2023 > 17:01

podeli vest:

TAKVI SMO, verujemo MOBILNOM VIŠE nego LJUDIMA: Džabe nama što PROGNOZU prave METEOROLOZI, a ne APLIKACIJE
Foto: Freepik.com


Vremensku prognozu ne prave aplikacije mobilnih telefona, poručila je danas Irida Lazić, iz Instituta za meteorologiju i istakla da je potpuna saznanja o vremenskim uslovima možemo dobiti u konsultaciji sa meteorolozima.

Lazićeva je, u izjavi za Tanjug, objasnila da se prognoza izrađuje tako što se pomnoži verovatnoća padavina iznad neke oblasti sa površinom iznad koje će pasti kiša.

- Beograd je veliki grad i mi podatke dobijamo u tačkama mreže, što znači da je ceo Beograd pokriven mrežom tačaka koje se nalaze na jednakom rastojanju - rekla je Irida Lazić i dodala da se množe površina iznad koje treba da padne kiša sa verovatnoćom padavina i da na taj način građani dobijaju brojke koje mogu da vide na svojim telefonima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Irida Lazić

Objasnila je da telefoni ne prave prognozu, budući da je izrada prognoze veoma kompleksan posao i da se često dešava da i modeli greše zbog čega je neophodno da meteorolozi interpretiraju te podatke, čak i da isprave modele.

- U izradi aplikacija za vremensku prognozu na telefonu meteorolog uopšte ne učestvuje, programeri su ih isprogramirali, tako da uzimaju podatke sa servera koji su izračunali prognozu vremena i onda to predstave za najbližu tačku na kojoj se mi nalazimo - rekla je Lazićeva.

Istakla je da je najbolje moguće rešenje za potpuna saznanja o prognozi i vremenskim uslovima direktna konsultacija sa meteorolozima.

Većina građana, sudeći po anketama, ipak koristi aplikacije na telefonu kako bi pratila vremenske uslove, a ima i onih koji koriste informacije sa zvaničnog sajta RHMZ.

Svi su, međutim, saglasni oko jednog, a to je da veruju podacima sa aplikacija.

 

Ostavite komentar