Priče > Društvo

Da li ostajemo bez MESA zbog SVINJSKE KUGE i ima li razloga za PANIKU?

Zaraza sa svinja se ne prenosi na ljude, ali su ipak inspekcije počele da kontrolišu pečenjare, istakla je Tanasković

Izvor: K1info/Tanjug

02/08/2023 > 17:48

podeli vest:

Da li ostajemo bez MESA zbog SVINJSKE KUGE i ima li razloga za PANIKU?
Foto: Shutterstock


Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

- Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju naplatu od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora - rekla je ministarka.

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasića koji idu iz zaražene sredine, bez i jednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

- Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade - poručila je Tanaskovićeva.

Zaraza se ne prenosi na ljude

Dodala je da se zaraza sa svinja ne prenosi na ljude. Ipak, kako je istakla, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

- U šest pečenjara je oduzeto meso koje je nađeno, ali iz nekih drugih razloga i nepravilnosti, ne zbog zaraze. Ono što se pojavilo kao glasina u javnosti je da se meso zaraženih svinja prodaje u pečenjarama, ali to nije moguće jer ne može meso da uđe ni u jedan objekat odnosno pečenjaru bez pečata i provere veterinara. Ali za svaki slučaj, mi smo sada krenuli u kontrole. Prve prijave su stigle sa teritorije Čačka, ali inspekcija je na terenu i svuda ih možete očekivati, u svim gradovima i opštinama - rekla je ministarka poljoprivrede.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka Jelena Tanasković
Šteta od poplava velika

Ona je napomenula da kada je reč o proceni štete od poplava da je sve popisano u celosti i da se sada radi na popisivanju štete od oluje.

- Vojvodina je ozbiljno stradala u oluji i čekamo iznos štete. Procenjuje se da je samo u Šidu 14 miliona evra šteta u voćnjacima. To je nešto što nas zaista nikada nije zadesilo. Što se poplava tiče, mi smo krenuli u obnavljanje. Srbija vode su dobili iznos iz budžeta i oni već kreću sa sanacijom vodotokova. Što se tiče nadoknade same poljoprivredne proizvodnje, dobili smo jednu subvenciju od 300.000 evra i sada smo u fazi administrativnog regulisanja svega toga, dodelićemo vaučere najugroženijim opštinama, ima ih 10, kao i najugroženijim poljoprivrednicima koji su izgubili sve što su obradjivali - kaže Tanaskovićeva.

Kako je rekla, oni će za to moći da kupe nove plastenike, seme, đubrivo kako bi obnovili svoju proizvodnju.

- Naravno, država će stati uz poljoprivrednike za sve ostalo što im treba, jer smo popisivali teritoriju i kulturu koja je uništena, tako da imamo sve i idemo sa nadoknadama - rekla je ministarka.

Apelovala je na poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju, jer im država refundira osiguranje i istakla da ne postoji razlog da se ne osiguraju, pošto je to zakonski osnov da bi država mogla da im pomogne.

Ostavite komentar