Priče > Društvo

PREBACIVANJEM deteta iz ŠKOLE U ŠKOLU ne rešava se ništa: UBISTVA bila najavljivana, ali NIKO NIJE reagovao

U Srbiji su se u samo dva dana dogodila dva masakra koja su počinili tinejdžeri, a juče je i u BiH maloletnik teško ranio nastavnika

Izvor: K1info

15/06/2023 > 21:21

podeli vest:

PREBACIVANJEM deteta iz ŠKOLE U ŠKOLU ne rešava se ništa: UBISTVA bila najavljivana, ali NIKO NIJE reagovao
Foto: Shutterstock


Bivši đak u Tuzlanskom kantonu juče ujutro je pucao u nastavnika engleskog jezika i naneo mu teške telesne povrede. Dečak koji ima 13 godina od ranije je poznat po lošem vladanju i zbog toga je bio prebačen iz jedne škole u drugu. Osvetu je planirao i govorio je javno, ali niko na to nije reagovao.

Ovaj slučaj u Lukavcu mnoge je podsetio na masakr u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, koji se dogodio 3. maja. Da li je u pitanju "Copycat" efekat, u emisiji Uranak na televiziji K1, objasnila je psiholog Biljana Lajović i Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbranu.

- Svaku od ovih situacija treba posmatrati odvojeno i na taj način se baviti uzorocima, kako bi se našla rešenja, da ne padnemo u zabludu da je sve to slično, jer onda u tom slučaju možemo da pogrešimo - rekla je psiholog i objasnila šta nam ovakve situacije govore o stanju naroda kod nas i regionu.

Foto: TV K1

 

- Mi sve vreme šaljemo poruku da je nasilje regularan način rešavanja problema. Sa jedne strane se šalje poruka da je sve dozvoljeno, da ono što nije ni poželjno, ni prihvatljivo, ne postoji način da se to spreči. Društvo je sve socijalne veze razlabavilo, a često možete da čujete i poruku od roditelja, koja meni lično jako smeta, kada kaže da detetu od dve ili tri godine ništa ne može. To je potpuno neprihvatljivo, jer svaki roditelj na lep i normalan način, bez agresije, može da vaspita decu - rekla je Lajović.

Ona je objasnila i da postoje slučajevi (3 do 6 posto), kada postoji potencijalna lična patologija.

- Patologija koju smo do sada gledali u filmovima, nažalost, stigla nam je u život, pa kada na to dodate porodičnu i društvenu patologiju, onda prosto možete da očekujete da mladi reaguju na jedan ekstreman način kao što je ovaj. Kod ovog momka u Mladenovcu i dečaka iz Tuzle, vi imate predistoriju nekog ponašanja na koje se nije reagovalo - rekla je Lajović.

Foto: Freepik.com

 

Ona je napomenula da je jako važno da odrasli u svoje ponašanje vrate sistem pozitivnih vrednosti.

- Jako je važno da ne govorimo svašta, kao i da naša deca u javnosti ne slušaju samo o ružnim stvarima. Mi ne živimo svoj život. Veliki broj ljudi nema veliki i kvalitetan sadržaj u svom životu i onda prate šta se dešava u javnosti da bi ispunili momenat svog ličnog nedostatka. Nameću se uzori koji se veoma loše ponašaju, sve to treba odstraniti - dodala je.

Ona je objasnila i da su tipovi ličnosti koji su spremni na osvetu, osobe koje su frustrirane, nesrećne i nezadovoljne, koje ne vide nikakav drugi način za zadovoljenje svojih klasičnih potreba.

Psiholog smatra i da je odstranjivanje deteta iz jedne sredine, pogrešan način kažnjavanja.

- Odstranjivanjem deteta iz jedne sredine, izbacivanjem iz škole, kažnjavanjem, a da ništa ne radite na promeni njegovog ponašanja, otvarate put ka još gorem ponašanju. Veoma je važno kada imate dete koje je problematično, da se bavite njime. Tu mora da se uključe sve institucije i da se sagledaju svi aspekti. Kako funkcioniše porodica, da se uključi Centar za socijalni rad, zdravstveni sistem i na karaju ako treba i policija. Ne verujem da četiri velika sistema, ne mogu da pomognu jednom detetu. To je pogrešna formulacija potpuno, pogrešan sistem vrednosti koji mi šaljemo. Treba da se radi sa decom.

Lajović je rekla i da smo mi (roditelji) ti koji treba da im ponudimo sadržaj gde će oni da se osećaju dobro i ostvareno, a ne da ih ostavimo na milost i nemilost internetu, jer upravo to radimo.

- Roditelji decu ne bi pustili u grad u deset sati uveče i da ne znaju gde se nalaze, ali ih puštaju na internet gde može da se vidi sve i svašta. Ko je tu odgovoran? Naravno da smo mi, roditelji. Ne mogu deca da budu odgovorna, oni su ranjiva i nezrela grupa. Nama je važnije da gledamo seriju, utakmice, pričamo sa prijateljima, nego da provodimo vreme sa decom - rekla je.

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbranu, smatra da je sistem kažnjavanja dece u našoj zemlji potpuno pogrešam.

Foto: TV K1

 

- Sistem kažnjavanja koji je kod nas postavljen je potpuno pogrešan, jer dete ne treba kazniti, već socijalizovati, dati mu šansu da se što bolje uklopi u društvo i sistem. To što ćemo ga prebaciti iz jednog odeljenja u drugo ili školu, ali dete svakako to svoje negativno ponašanje prenosi i u druge sredine. Ja ne mogu da verujem da nemamo stručnih kadrova koji mogu da pomognu. Tom detetu treba pomoć, jer on taj problem nosi iz porodice. Uglavnom se radi o deci koja su iz rasturenih porodica ili u kojim postoji postoji porodično nasilje ili nemaju adekvatno roditeljsko staranje. Ne možemo lečiti posledice, a ne baviti se uzrocima - rekao je Antonović.

Foto: Freepik.com

 

Koliko traje “copycat” efekat?

- Neka istraživanja pokazuju da se taj fenomen dešava najviše dva meseca. Međutim, vi nikad ne znate šta će se desiti, jer na internetu stalno imate ponavljanje nekih događaja. Nemate vremena uslovno da se odmorite od tih informacija. Nije dovoljno da se sadržaj skloni, mora prostor i vreme intresovanja da se ispune nečim drugim. Smatram da je ovaj nagli prekid škole kod nas i u Bosni potpuno pogrešan. Škola predstavlja jednu ozbiljnu organizaciju i važnu instituciju u životima dece, ne možemo tako da radimo. Otvorio nam se ogroman period koji mi treba nekako da iskoristimo, a ne da nam ode u vetar, da ne bi imali copy cat  - zaključila je psiholog Biljana Lajović u emisiji “Uranak” na televiziji K1.

Ostavite komentar