Priče > Društvo

Naše DRUŠTVO je u OGROMNOM problemu: Postupak dečaka UBICE bio je PARADIGMA za dalje PONAŠANJE DECE

Ratomir Antonović naglašava da su deca očigledno usmerena i vaspitana u potpuno pogrešnom smeru

Izvor: K1info/Tanjug

24/05/2023 > 13:11

podeli vest:

Naše DRUŠTVO je u OGROMNOM problemu: Postupak dečaka UBICE bio je PARADIGMA za dalje PONAŠANJE DECE
Foto: Unsplash.com


Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbranu izjavio je da je postupak maloletnog Koste K. koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio 10 osoba, praktično bio paradigma za dalje postupanje i ponašanje ostale dece.

On kaže da u Srbiji postoji problem jednog lošeg uzora koji je zastupljen kod dece i mladih, jer umesto da se kritički gleda na događaj iz OŠ "Vladislav Ribnikar", u stvari postoji čitava serija događaja koji su usledili nakon tog tragičnog dođaja.

Dodaje da to ukazuje na jedan problem erozije određenih moralnih vrednosti i moralnih nadzora kod dece i kod mladih i na to da je društvo u jednom ozbiljnom problemu, jer su deca očigledno usmerena i vaspitana u potpuno pogrešnom smeru.

Smatra da se snimanje mobilnim telefonina u slučaju vršnjačkog nasilja koristi zbog promovisanja nasilja na društvenim mrežama, jer deca ne samo da trpe fizičko maltretiranje i psihičku torturu u školi, već i na društvenim mrežama gde se ti snimci plasiraju.

Antonović je naglasio da bi trebalo ograničiti upotrebu mobilnih telefona u školama, staviti ometače, blokatore koji ne bi dozvolili upotrebu bar internet sadržaja, jer iako treba dete da ima mobilni telefon da bi mogao da stupi u kontakt sa roditeljem, ne treba dozvoliti nikakvu vrstu zloupotrebe snimanja, prepisivanja.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Kaže da je bilo očekivano formiranje predmeta protiv majke maloletnog K.K, jer, kako kaže, roditelj odgovara za postupke svoje dece koja nisu krivično odgovorna.

Dodaje da je samo pitanje dana da li će tu odgovornost da snose oba roditelja ili samo onaj roditelj koji vrši roditeljsko pravo.

- Podržavam i smatram da treba ispitati šta je uzrok ponašanja maloletnog K.K, da li je to zapostavljanje u porodici, da li je to neadekvatan odnos prema detetu, da li je to možda neki vid nasilja koje je ovo dete trpelo. Treba sve aspekte ispitati i utvrditi kako jedno dete od samo 13 godina može da počini ovako gnusno krivično delo - rekao je on u izjavi za Tanjug.

 


 

 

Ostavite komentar