Priče > Društvo

INFLACIJA "USPORILA" - a aprilu na "samo" 15,1%

Ulazak inflacije u granice cilja od 3 plus minus 1,5 odsto očekuje se sredinom 2024. godine.

Izvor: K1info/Nova ekonomija

13/05/2023 > 13:15

podeli vest:

INFLACIJA "USPORILA" - a aprilu na "samo" 15,1%
Foto: Shutterstock


Međugodišnja inflacija je usporila u aprilu na 15,1 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, što je u skladu s ranijim procenama Narodne banke Srbije da bi vrhunac inflacije trebalo očekivati u prvom tromesečju, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Slična kretanja beleže se i kod bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta).

Bazna iinfalcija i dalje je na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju, u aprilu je međugodišnja bazna inflacija usporila na 11,1 odsto, tako da je i u ovom slučaju vrhunac dostignut u prvom tromesečju.

"Na mesečnom nivou, inflacija je u aprilu iznosila 0,7 odsto, što je gotovo dvostruko niže od prosečne mesečne stope zabeležene u prvom tromesečju od 1,2 odsto. Usporavanju inflacije na mesečnom nivou u najvećoj meri je doprineo sporiji rast cena hrane, i to pre svega prerađene hrane, koji je iznosio 0,4 odsto, što ukazuje na to da su se prilike na tržištu osnovnih životnih namirnica stabilizovale“, saopštila je centralna banka.

Cene neprerađene hrane su u aprilu porasle za 1,3 odsto, vođene višim cenama povrća, ali je i kod ove kategorije cena rast bio znatno sporiji nego u prvom tromesečju.

Posmatrano u odnosu na april 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 23,1 odsto, a NBS navodi da međugodišnje stopa rasta cena i prerađene i neprerađene hrane usporavaju.

Cene energenata su na mesečnom nivou u aprilu blago smanjene za 0,1 odsto, što je u najvećoj meri opredeljeno daljim smanjenjem cena čvrstih goriva, dok su cene naftnih derivata u proseku, drugi mesec zaredom, ostale nepromenjene. Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u aprilu iznosio je 13,1 odsto, pri čemu je doprinos cena naftnih derivata nakon više od dve godine prešao u negativnu zonu i doprineo usporavanju ukupne međugodišnje inflacije, navodi se u saopštenju NBS.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u aprilu zabeležile su mesečni rast od 0,8 odsto, što je u skladu s njihovim kretanjem od početka godine.

Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija u aprilu iznosila je 11,1 odsto i njenom nižem nivou od ukupne inflacije znatno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Prema aktuelnoj projekciji, NBS očekuje da će inflacija u drugom tromesečju ostati na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine. Ulazak inflacije u granice cilja od 3 plus minus 1,5 odsto očekuje se sredinom 2024. godine.

 

Ostavite komentar