Priče > Društvo

Od IZMAKNUTE STOLICE do PUCNJAVE U ŠKOLI došli smo veoma brzo...

Nadala sam se da taj "američki model" neće doći u Srbiju, istakla je Jasna Janković

Izvor: K1info/Tanjug

07/05/2023 > 13:24

podeli vest:

Od IZMAKNUTE STOLICE do PUCNJAVE U ŠKOLI došli smo veoma brzo...
Foto: Twitter screenshot


Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da smo od izmaknute stolice profesorki do pucnjave u školi došli veoma brzo i da se nadala da lično taj "američki model" neće doći u Srbiju.

- Mnogo je sada pitanja, a odgovore moramo dati i kao roditelji, i kao nastavnici, i kao društvo, pre svega da se suočimo sa tim da nam se desilo najgore što je moglo da nam se desi, a sada da pokušamo da popravimo naš sistem obrazovanja, školovanja i da, naravno, pružimo i podršku našoj deci - istakla je ona za Tanjug.

Janković objašnjava da je najveći problem u našem obrazovanom sistemu prelivanje nedostataka, i poremećenih vrednosti i nasilja iz društva u škole.

- Deca za koju su nas na fakultetu učili da se vaspitavaju očima, a ne ušima, vide loše stvari i onda upravo te loše stvari rade - dodala je ona.

Katarina Šćepanović iz Foruma Beogradskih gimnazija rekla je za Tanjug da prosvetni radnik može da primeti da sa detetom nešto nije u redu, ako svoje učenike dobro poznaje i ako radi u odeljenju gde nema previše dece.

- Danas profesori najčešće rade u odeljenjima gde ima 30 i više učenika i mnogo je teže primetiti suptilnije promene u ponašanju i reakcijama - rekla je ona.

Na pitanje da li se nakon svega oseća bezbedno u školi, kao i njeni đaci istakla je da nisu o tome razgovarali, ali da su se u četvrtak svi osećali loše, dok strah nije postajao. Šćepanović je prokomentarisala i kako bi ona reagovala da se našla u situaciji u kojoj su se našli profesori OŠ "Vladislav Ribnikar".

- O situaciji u kojoj su se našli profesori OŠ "Vladislav Ribnikar" nisam razmišljala, a normalna reakcija bi bila da pokušam da sprečim napad, ne znam šta bih mogla drugo da uradim u tom trenutku - dodala je ona.

U Srbiji je u toku trodnevna žalost koju je Vlada Srbije proglasila zbog tragedije koja se dogodila u sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik K. K. (13) ubio devet osoba, od kojih osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, a ranio sedam - šest đaka i nastavnicu istorije.

 

Ostavite komentar