Priče > Društvo

Stavili ste LETNJE GUME, a pao je SNEG: Evo zašto je to OPASNO i da li ćete biti KAŽNJENI

Prema najavama meteorologa, hladno vreme zadržaće se sve do polovine meseca, dakle budite vrlo pažljivi

Izvor: K1info

04/04/2023 > 10:42

podeli vest:

Stavili ste LETNJE GUME, a pao je SNEG: Evo zašto je to OPASNO i da li ćete biti KAŽNJENI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Zimske gume u Srbiji su obavezne samo do 1. aprila i to samo ako na kolovozima ima snega, leda ili poledice.

Lepo vreme i letnje temperature u martu mnoge su naveli da požure kod vulkanizera i zimske gume zamene letnjim.

Međutim, jutros je građane sačekao debeo pokrivač snega iako je pre četiri dana počeo april, pa su se mnogi zapitali da li uopšte smeju da sednu u svog četvorotočkaša sa letnjim pneumaticima i da li im ako ih zaustavi saobraćajna policija preti kazna.

Stručnjaci napominju da ukoliko to učinite ne činite prekršaj, jer zakon jasno kaže da su zimske gume obavezne samo u periodu do 1. aprila.

Ipak, nije pametno da danas sedate u automobil, upozoravaju oni, jer vožnja sa letnjim pneumaticima po snegu može biti veoma opasna. 

Saobraćajni stručnjaci savetuju vozačima da ne koriste svoje automobile sve dok sneg pada, ili da odu kod vulkanizera i vrate zimske gume sve dok se vremenski uslovi budu ovakvi. A meteorozi kažu da će se hladno vreme zadržati sve do polovine meseca.

Osnovna razlika između letnjih i zimskih guma je u "šarama", kojih ima pet puta više na zimskom nego na letnjem pneumatiku. Takođe, letnje gume su dosta mekše.

Zbog svega toga, proklizavanje i gubitak kontrole na snegu mnogo češći su češći ako na automobilu imate letnje pneumatike.

Da će do ovoga doći upozorio je i Auto-moto savez Srbije (AMSS) još 1. aprila.

- Iako je prestala zakonska obaveza upotrebe zimskih guma, AMSS upozorava da, u ovim prvim danima proleća zbog promenljivih uslova vožnje, možda još uvek ne treba žuriti sa zamenom zimskog seta pneumatika, Kako se ukazuje, pored promenljivog stanja kolovoza i uslova vožnje, noći i jutra su još uvek prohladni, a posebno na putevima u višim i planinskim predelima gde meteorolozi najavljuju i slabe snažne padavine - rekli su tada u AMSS-u.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar