Priče > Društvo

Predsednica Kasacionog suda: Doneti ZAKONI predstavljaju osnov NEZAVISNOSTI SUDSKE VLASTI

Od nas će zavisiti jačanje poverenja u sudsku vlast, poručila je Jasmina Vasović

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 12:21

podeli vest:

Predsednica Kasacionog suda: Doneti ZAKONI predstavljaju osnov NEZAVISNOSTI SUDSKE VLASTI
Foto: Vrhovni kasacioni sud


Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i predsednica Visokog saveta sudstva Jasmina Vasović ocenila je na konferenciji o reformi pravosuđa da nedavno doneti zakoni u toj oblasti predstavljaju osnov zagarantovane nezavisnosti sudske vlasti.

Usvajanjem seta zakona okončan je, rekla je Vasović, dugotrajan proces i za izvršnu i za zakonodavnu vlast.

- Kada je reč o sudskoj vlasti, ona tek sada dobija glavnu ulogu - rekla je Vasović i dodala da je primena zakona od ključnog značaja.

Vasović je podsetila nosioce sudske vlasti da ovlašćenja i poverenje koje su dobili, a to je da oni vrše izbor sudija, nosi sa sobom i teret odgovornosti.

- Mi ćemo ubuduće birati nosioce sudske vlasti, a to znači da od nas zavisi jačanje poverenja u sudski vlast. Ako budemo istrajni novi pravosudni zakoni ostvariće svoju svrhu - poručila je Vasović.

Branko Stamenković, ispred Republičkog javnog tužilaštva, istakao je da je važno to što su pravosudni zakoni usvojeni godinu dana od dana promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je rekao, cilj zakona je jačanje nezavisnosti i samostalnosti što je temelj za odgovorniji rad pravosudnih organa u zaštiti javnog interesa.

Stamenković je zahvalio Savetu Evrope i EU koji su doprineli izradi zakona, dodajući da se sada očekuje donošenje podzakonskih akata.

- Reforma pravosuđa je važna za dalji napredak društva - istakao je Stamenković i ocenio da sve to utiče na pravnu sigurnost, investicije, ali je istovremeno reforma važna i za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Stamenković je podsetio da je vladavina prava, u okviru poglavlja 23, jedna od glavnih tekovina Evropske unije i Saveta Evrope.

- Na svima nama je odgovornost da reformu sprovedemo u praksi kako se, ne samo na rečima, već i delom ostvario cilj. Nadamo se da će sa novim zakonskim rešenja sva javna tužilaštva uspešnije komunicirati sa građanima i stručnom javnošću - rekao je Stamenković.

Republičko javno tužilaštvo Srbije pozdravlja usvajanje pravosudnih zakona i uzeće, poručio je Stamenković, aktivno učešće u njihovom sprovođenju.

 


 

 

Ostavite komentar