Priče > Društvo

Katastrofalne POSLEDICE zemljotresa u Turskoj : OSLOBOĐENA 1.000 puta veća ENERGIJA nego u Kraljevu 2010.

Veliki broj žrtava je zbog toga što se zemljotres dogodio u ranim jutarnjim satima, a mnogi su bili u seizmički nezaštićenim objektima

Izvor: K1info/rts.rs

06/02/2023 > 18:00

podeli vest:

Katastrofalne POSLEDICE zemljotresa u Turskoj : OSLOBOĐENA 1.000 puta veća ENERGIJA nego u Kraljevu 2010.
Foto: Tanjug/AP Photo/DIA images


Zemljotres koji je noćas pogodio Tursku i Siriju mogao bi da bude najsnažniji u istoriji Turske, a sličan potres dogodio se pre više od 80 godina, smatraju semizmolozi.

Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda rekao je za RTS, da je do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u poslednjoj deceniji nakupila ogromnna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagoveštaja, oslobodila na ovom području.

To je, podseća, seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo i gde su se u prošlosti dešavali snažni zemljotresi.

Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.

- Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine,  koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj, oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu - rekao je Dragičević.

Takođe, kaže, i dubina na kojoj je bio epicentar veoma utiče na posledice, i ona je u ovom slučaju bila relativno mala, negde 15 kilometara, mada će sigurno dolaziti revidarani podaci.

- Ono što je doprinelo velikim posledicama jeste i to što se dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi ljudi bili u objektima, a znamo da je 80 odsto stradalih u objektima koji nisu seizmički zaštićeni - rekao je Dragičević.

To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale i neoštećenje, što nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog.

Ukazao je da se današnji zemljotres u Turskoj i Siriji nalazi u tzv. Istočnom anadolijskom rasedu, i da su zemljotresi takve jačine tu očekivani. 

 

 

 

Ostavite komentar