Priče > Društvo

Roditelji, NE IGRAJTE SE: Srpsko lekarsko društvo APLEUJE da se DECA zaštite MMR VAKCINOM

Srbija se poslednjih godina nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole

Izvor: K1info/Tanjug

17/01/2023 > 11:32

podeli vest:

Roditelji, NE IGRAJTE SE: Srpsko lekarsko društvo APLEUJE da se DECA zaštite MMR VAKCINOM
Foto: Shutterstock


Srpsko lekarsko društvo apelovalo je na roditelje koji decu nisu zaštili MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine ukazujući na to da se Srbija, zbog drastičnog pada primene te vakcine poslednjih godina nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole.

Kako navode u saopštenju, reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

Navode da morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno, kao i da virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija. 

Ta bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam pet godina, naglašavaju iz Izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

Foto: Shutterstock

 

Virus mumpsa (parotitisa) uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda, objašnjavaju.

Kako navode, uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji.

- Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu  odgovornost - naveli su iz SLD. 

Ističu da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom i dodaju da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane. 

 

 

 

Ostavite komentar