Priče > Čuvarkuća

DERU BANKE, NA BOGA NE MISLE: Evo za koliko če od sutra POSKUPETI ODRŽAVANJE RAČUNA

Većina banaka u Srbiji će od sutra skuplje naplaćivati svoje usluge

Izvor: K1info

31/08/2023 > 07:53

podeli vest:

DERU BANKE, NA BOGA NE MISLE: Evo za koliko če od sutra POSKUPETI ODRŽAVANJE RAČUNA
Foto: Shutterstock


S obzirom na to da 1. septembra ističe moratorijuma na poskupljenje naknada i usluga koje je uvela Narodna banka Srbije (NBS) pre godinu dana u nameri da se spreče ogromna poskupljenja bankarshih usluga, banke sada ponovo same određuju koliko će građanima naplaćivati posao koji rade.

Tako će održavanje računa, u pojedinim bankama skočiti sa 300 na 400 dinara, hitno izdavanje kartice poskupeće za 200 dinara, a izdavanje jednog čeka će građani plaćati i do 15 dinara skuplje.

Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je da će od 1. septembra, banke imati mogućnost da pojedinačno odlučuju o visini naknada za svoje usluge. 

- Svaka banka će odluku doneti na osnovu procene stanja na tržištu i sopstvenih troškova poslovanja. Ukoliko procene da vraćaju cene usluga na period pre moratorijuma, to jest dižu cene bankarskih usluga, u obavezi su da na vreme informišu klijenate - naveli su u Udruženju, prenosi Informer.

Banke pojedinačno nerado govore o tome kolike će naknade primenjivati od septembra, a zvaničan odgovor medijima je stigao samo iz Mobi banke. 

Održavanje računa će sa 195 poskupeti na 300, i sa  220 na 400 dinara. Izdavanje čekova trenutno je 20, a biće 35 dinara. Izdavanje debitne kartice poskuljuje sa 140 na 200 dinara, a naknada za odobravanje dozvoljenog minusa sa 210 na 300 dinara.

U ovoj banci navode da će od 1. septembra naknade i provizije vratiti na nivo koji je bio važeći pre uvođenja moratorijuma, znači biće skuplje nego predhodnih godinu dana, ali ne planiraju novo podizanje cena bankarskih usluga.

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da je lane utvrđeno da banke moraju da o izmeni tarifa NBS obaveste najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave propisanu dokumentaciju.

- Ovaj rok se računa od dostavljanja dokumentacije, a ukoliko je zatražila dopunu dokumentacije, NBS može da odredi odgovarajući rok, koji ne može biti duži od šest meseci, pre čijeg isteka banke ne mogu dostaviti dopunjenu dokumentaciju - navode u Centralnoj banci.

Račun sa osnovnim uslugama i dalje 150 dinara

Narodna banka Srbije prošle godine je kao trajnu meru donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, koja je na raspolaganju svim građanima. Ovom odlukom ograničena je cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na maksimalan iznos od 150 dinara što je propisano kao garantovana naknada.

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac kaže da banke verovatno neće odmah 1. septembra da krenu sa promenom naplaćivanja naknada i usluga koje obavljaju, ali će povećane cene stići vrlo brzo.

- Povećanja sigurno neće biti u prvom naletu, ali vremenom će banke računati kada je zgodan trenutak da povećaju neke usluge koje vrši klijentima. Naknade su za banke vrlo veliki izvor prihoda i one svakako gledaju da ga kroz cene to iskoriste na najbolji mogući način - objašnjava Uzelac.

Kao važno ističe da je bankarsko tržište kod nas dosta razvijeno kada je reč o broju banaka, da neke od njih imaju veliki broj klijenata i mogu sebi da priušte poskupljenja naknada, dok druge banke koriste niže naknade za nove klijente.

- To je ono što bi mi kao klijenti trebalo da iskoristimo da bi mogli da uštedimo. Dakle, izabrati banku koja je gladna novih klijenata jer su one u takvim situacijama najčešće i najpovoljnije kada je reč o naknadama ili nekim drugim troškovima - navodi Uzelac.

 

Ostavite komentar